The effects of various diets on the
growth and reproduction of Modicogryllus
truncatus (Tarbinsky, 1940) were
investigated. The method,
based on rearing of the insects on a new diet prepared by discarding one of
components from known chemical diet under laboratory condition was used in
this study. For this, nymphs were
reared separately on three different diets such as stock culture medium
containing lettuce, fat-free artificial
diet and artificial diet
containing wheat germ oil until reaching
the adult stage.
Average body weights in 30-days old nymphs and 60-days
old male and female nymphs and 90-days old male nymphs reared on lettuce were
higher than those
reared separately on two synthetic diets. But average body weights of nymphs reared on fat-free artificial diet and artificial diet containing wheat germ
oil were similar. Insects were reared
successfully
through two generations on fat-free artificial diet.
The
hatching percentage of eggs laid
by the females
reared together with the
males
on fat-free diet containing vitamin E and wheat germ oil were similar to each
other.
According
to these results, M. truncatus reared
on fat-free artificial diet can successfully
grow and reproduce.
Modicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940)’un büyümesi ve üremesi üzerine çeşitli
besinlerin etkileri araştırıldı. Bu çalışmada, yapısı kimyasal olarak bilinen
besinden herhangi bir bileşenin çıkartılmasıyla hazırlanan yeni bir besinle
böceğin laboratuvar koşullarında yetiştirilmesine dayanan metot kullanılmıştır.
Bunun için, nimfler ergin oluncaya kadar maruldan oluşan stok kültür ortamı,
yağsız ve buğday tohum yağı içeren sentetik besinler olmak üzere üç farklı
besin ortamında yetiştirilmiştir.
Marulla beslenen nimflerin 30. günde ortalama vücut
ağırlıkları ile dişi ve erkek nimflerin 60. gündeki ve erkeklerin 90. gündeki
ortalama ağırlıkları; diğer iki sentetik besinle beslenenlerden yüksek olurken,
yağsız ve buğday tohum yağlı sentetik besinlerle beslenen örneklerin ortalama vücut
ağırlıkları benzer bulunmuştur. Böceklerin, yağsız yapay besinle iki nesil
başarılı bir şekilde büyüdükleri gözlenmiştir.
E vitamini içeren yağsız
besin ve buğday tohum yağı içeren besinlerde dişilerin bıraktığı yumurtalardan
nimf çıkış yüzdesi birbirine yakın olmuştur. Bu sonuçlara göre M. truncatus yağsız sentetik besin
üzerinde büyüyüp üreyebildiği görülmüştür
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2018 |
Submission Date | March 28, 2017 |
Acceptance Date | June 5, 2017 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149