The aim of the study is
to find a correlation between microbial and chemical composition of silage
during the feed-out phase and some easily measurable parameters to enable
technicians and farmers to quantify the extent of aerobic deterioration at the
farm level. The study was carried out in Tekirdağ that examination of corn
silage bunker from 5 farms. For this purpose, the above-ground silo surface
layer (left, middle and right region) were allocated to the 3 sampling areas.
Temperature values in each region and the ambient temperature for 15 days
(temperature sensors) was measured and recorded. Aerobic stability at 0, 3, 6,
12 and 15 in
the silage analysis on samples taken 15 days to be recurrence chemical and
microbiological parameters were carried out. At the same time, making the T200
IR imaging brand evaluation results in each treatment group at 1 m from the silage samples
were recorded with a thermal imaging camera.
Araştırmanın ana amacı,
çiftlik düzeyinde silajın kimyasal bileşimi ve mikrobiyal kompozisyonu arasında
ki ilişkileri ortaya koyabilecek ölçülebilir parametreleri bulabilmek, bu
aşamada teknisyenleri ve çiftçileri etkinleştirebilmektir.
Araştırma
Tekirdağ ilinde mısır silajı yapan 5 işletmede yürütülmüştür. Bu amaçla toprak
üstü silonun yüzey alanı 3 örnekleme bölgesine (sağ, orta ve sol) ayrılmıştır.
Her bir bölgedeki sıcaklık değerleri ve ortam sıcaklığı 15 gün süreyle
(sıcaklık sensörleri) ile ölçülüp kaydedilmiştir. Araştırmanın 0., 3., 6., 12.
ve 15. günlerinde siloların belirlenen 3 farklı noktasından 5 tekerrür olmak
üzere örnekler üzerinden kimyasal ve mikrobiyolojik parametrelere ilişkin
analizler yürütülmüştür. Aynı zamanda, T200 IR marka termal kamera ile 1 m mesafeden silaj örneklerinde
her muamele grubunda görüntüleme yapılarak değerlendirme sonuçları
kaydedilmiştir. Daha sonra elde edilen veriler ThermaCAM software programında
değerlendirilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2018 |
Submission Date | January 17, 2017 |
Acceptance Date | April 12, 2017 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149