Rotifer (Brachionus plicatilis) deniz balıkları yetiştiriciliğinde
larval dönemde kullanılan ilk canlı yemdir. Bu dönemde besince zengin ve
kaliteli rotifer kullanımı larvaların hayatta kalma oranlarının yüksek
olmasında rol oynamaktadır. Rotiferler esansiyel yağ asitleri, amino asitler,
vitamin ve mineraller bakımından deniz balığı larvalarının doğal besinleri olan
kopepodlara kıyasla besince daha eksiktir. Bu sebeple, rotifer kültüründe kısa
sürede rotifer sayısının çoğaltılması ve besin değeri yüksek rotiferler elde
edilmesi önem göstermektedir. Bu çalışmadaki amaç, taze olarak kültür edilen
mikroalgler (Chlorella vulgaris ve Dunaliella salina) ve ticari rotifer yemleri
(Ekmek mayası®, S.parkle® ve Ekmek mayası+W-3®)
ile beslenen rotiferlerin büyüme performansı, besin maddeleri ve yağ asidi
kompozisyonunlarının incelenmesidir. Chlorella vulgaris ve Dunaliella salina
sırasıyla 3N-BBM+V
ve f/2 besi yerlerinde kültür edilmiş ve 7 gün süresince 5 deney
yemi ile rotiferler beslenmiştir. Deney sonunda, ‘’Ekmek mayası+W-3’’ karışımı
ile beslenen rotifer grubu en yüksek rotifer yoğunluğuna ulaşmıştır. Chlorella
vulgaris ile beslenen rotiferler yüksek oranda oleik asit içermiştir. Ekmek
mayası ile beslenen rotifer grubunda ise EPA yüksek oranda bulunmuştur
(P<0.05). Rotifer kültüründe ticari yemlerin rotiferlerin büyüme oranlarını
olumlu etkilediği, bununla birlikte besin kalitesi yönünden mikroalglerin halen
öneme sahip olduğu ve esansiyel besin maddelerini sağladıkları çalışmamızda
görülmüştür.
Rotifer is the first live prey for marine fish larvae. At that stage,
the quality of live prey such as rotifer (Brachionus plicatilis), which is the
first feed of larvae, play an important role in survival. Rotifers are known to
lack essential fatty acids (EFA), essential amino acids (EAA), vitamins and
minerals in comparison to the copepods, the natural feed of marine fish larvae.
Therefore, before the enrichment process, increasing growth rate of rotifer in
short time with high nutritional value is very important. In this study,
effects of two freshly cultured microalgae (Chlorella vulgaris and Dunaliella
salina) and three commercial rotifer feeds (Beaker’s yeast®,
S.parkle® and Beaker’s yeast+W-3®) were evaluated for
growth performance, proximate composition and fatty acid profile of rotifers.
Chlorella vulgaris ve Dunaliella salina were cultivated in 3N-BBM+V
and f/2 medium respectively. Rotifers were fed with five experimental diets
during 7 days of feeding experiment. At the end of the experiment, rotifers fed
‘’Beaker’s yeast+W3’’ showed highest rotifer population among experimental
groups. Oleic acid level was found higher in rotifer fed Chlorella vulgaris
group and another important fatty acid EPA was found higher in rotifer fed
Beaker’s yeast. In conclusion, that commercial products have high potential on
the numbers of produced rotifers, however, microalgae are still important for
obtaining high essential fatty acid profile in terms of delivering essential
nutrients.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2018 |
Submission Date | April 11, 2017 |
Acceptance Date | June 19, 2017 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149