Bu
araştırmada Haziran – Ağustos 2014 tarihleri arasında Galata Köprüsü’nde
yürütülen olta balıkçılığında yaygın olarak kullanılan av aletleri ile bunların
yapıları, birim çabaya düşen av (CPUE) miktarları ve balıkçılık yapanların
sosyal durumları tespit edilmiş, köprüde yürütülen balıkçılık faaliyetleri
incelenmiştir. Çalışma, bölgede balıkçılık yapanlar ile anket yoluyla birebir
görüşme ve gözlemler yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Avcılık yapan kişi sayısı
bakımından özellikle seçilen bu düşük sezonda, farklı yapılara sahip İstavrit
(% 51,35), Kefal (% 19,82), İzmarit (% 18,02), Mezgit (% 8,11), Palamut (%
1,80) ve Sardalya (% 0,90) oltası olarak isimlendirilen oltaların kullanıldığı
tespit edilmiştir ve ortalama CPUE değerleri sırasıyla 0,25 kg h-1, 0,25 kg h-1, 0,33 kg h-1, 0,24 kg h-1, 0,36 kg h-1 ve 0,67 kg h-1
olarak hesaplanmıştır. Oltalarda ana beden uzunluğunun 1,5 – 5 m, misina kalınlıklarının
0,10 – 0,80 mm
ve kurşun ağırlıkların da 30 – 100
g arasında değişmekte olduğu ve % 26,3 ile 3,5 m ana bedenin, % 17,82
ile 0,15 mm
misina kalınlığının, % 87,39 ile şeffaf misinanın ve % 32,43 ile 60 g’lık
kurşun ağırlığın en çok kullanılanlar olduğu tespit edilmiştir. İğnelerde ise %
72,07 ile çapraz ve % 27,93 ile düz iğnelerin kullandığı belirlenmiştir. Köprüde
avcılık yapanların yaş, eğitim, medeni durum, ailelerindeki birey sayıları,
ailede çalışan birey sayıları, mevcut çalışma durumları, yaşamları boyunca
balıkçılık yaptıkları süre, yıl bazında balıkçılıkta geçirdikleri süre,
balıkçılık yapma amacı ve olta balıkçılığı ile ilgili bilgilerin edinildiği
kaynaklar bakımından dağılımları incelenmiştir. Buna göre oltacıların %
81,6’sının dinlenme amacıyla balıkçılık yaptıkları, % 11,4’ünün dinlenme ve
ticari amaçla ve % 7’sinin de ticari amaçla bu faaliyeti yaptıkları tespit
edilmiştir.
Galata Köprüsü olta balıkçılığı birim çabadaki av (CPUE) sosyal analiz Haliç balıkçılık yönetimi
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2018 |
Submission Date | July 24, 2017 |
Acceptance Date | September 19, 2017 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149