Changing
lifestyles and eating habits from the past to the present, and increasing
availability of ready-to-eat foods in daily diet along with increasing health
problems promted consumers to look for alternative herbal nutrients over time.
Such ongoing quests have led to the development of new plant varieties and the
reconsidering of existing nutrients in terms of healthy nutrition and diet
quality criteria. At the same time, such searches have led to the
resurgence of plant species and varieties that have been produced using
traditional or primitive agricultural methods in very marginal areas of the
world, where cultivation has been abandoned for a variety of reasons, or which
are still underdeveloped. Since such plants, which can also be called as fashion-plants,
are announced to consumers by the press, those plants are demanded by the
comsumers and such demand creates new markets. The rediscovery of such plant
species, which seem to have been completely forgotten in the past, is expected
to become even more popular in the near future if they are addressed by
different aspects of today's plants, as compared to the basic plant species and
varieties that make up a large part of people's daily diet around the
worldwide. As a natural plant of Ethiopia, teff [Eragrostis tef (Zucc.)
Trotter] is also considered as one of such fashion-plants and takes place very
important role in daily diet of people of the region. The plant has recently
been shown as an alternative source of carbohydrates in terms of balanced
nutrition in different parts of the world. New scientific studies are causing
the plant to become more recognized and to increase its importance. This study
has been prepared to introduce many aspects of teff plant which may have an
important agricultural potential in near future for our country.
Geçmişten
günümüze değişen yaşam ve beslenme alışkanlıkları, günlük diyet içerisinde
hazır gıdaların giderek daha fazla yer almasına ve her geçen gün artan sağlık
sorunları tüketicilerin zaman içerisinde alternatif bitkisel besin kaynaklarını
aramasına neden olmuştur. Süre gelen bu arayışlar, yeni bitki çeşitlerinin
geliştirilmesine ve var olan besin kaynaklarının sağlıklı beslenme ve diyet
kalite kriterleri açısından tekrar ele alınması sonucunu doğurmuştur. Bu
arayışlar aynı zamanda geçmişi çok eskilere dayanmasına karşın,
yetiştiriciliğinin farklı nedenlerle terkedildiği ya da halen dünyanın az
gelişmiş, çok marjinal alanlarında geleneksel, daha ziyade ilkel tarımsal
yöntemler kullanılarak üretimi yapılan bitki tür ve çeşitlerinin tekrar gündeme
gelmesine neden olmuştur. Moda-bitkiler olarak da isimlendirilebilecek bu
bitkiler basın ve yayın aracılığı ile tüketicilere duyurulmakta ve
tüketicilerin bu bitkileri talep etmesine ve yeni pazarların oluşmasına sebep
olmaktadır. Dünya genelinde insanların günlük diyetlerinin büyük bir kısmını
oluşturan temel bitki tür ve çeşitleri ile kıyaslandığında, tamamen unutulmuş
gibi gözüken bu bitki türlerinin yeniden keşfi, bu bitkilerin günümüzde farklı
yönleri ile ele alınarak alternatif diyet ürünü olarak piyasadaki yerlerini
almalarını sağlamıştır. Söz konusu
moda-bitkilerden biri olan tef (Eragrostis
tef) Etiyopya’nın doğal bitkisi
olarak bölge insanlarının günlük diyetlerinde çok önemli bir yer tutmaktadır.
Bitki son zamanlarda dünyanın farklı bölgelerinde de dengeli beslenme açısından
alternatif karbonhidrat kaynağı olarak gösterilmektedir. Yeni bilimsel
çalışmalar bitkinin daha fazla tanınmasına ve öneminin giderek artmasına neden
olmaktadır. Bu çalışma, ülkemiz için önemli bir tarımsal potansiyele sahip
olabilecek tef bitkisinin birçok yönü ile ele alınarak tanıtılmasını
amaçlamaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | REVIEW ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2018 |
Submission Date | June 14, 2017 |
Acceptance Date | November 13, 2017 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149