Metal
iyonları, kalıcı etkilerinden dolayı hem canlı sistemler hem de çevre sağlığı
yönünden önem taşımakta olup, belirli bir sınırı aşınca da son derece toksik
etki gösterirler. Özellikle ağır metaller bu konuda en riskli grubu oluşturur.
Bu çalışmada Saccharomyces cerevisiae'da,
mangan (Mn), kadmiyum (Cd), demir (Fe) ve magnezyumun (Mg) antioksidan enzimler
üzerindeki etkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Deney materyali olan S. cerevisiae FMC16, YEDP besiyerinde
çoğaltılmış ve geliştirilmiştir. Uygulama grupları için; Mn, Cd, Fe ve Mg
metallerinin her biri son derişimi 100 mL’de 1 mg olacak şekilde kültür
ortamına ilave edilmiş ve uygulama yapılan (deneysel grup) ve yapılmayan
(kontrol grubu) mayalarda süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon S-transferaz
(GST) ve glutatyon redüktaz (GSH-Rd) enzim aktiviteleri spektrofometrik
yöntemlerle belirlenmiştir. Sonuç olarak; kontrol grubuna göre tüm deneysel
gruplarda SOD aktivitesinin arttığı ve bu artışın istatiksel açıdan önemli
olduğu ( p<0.001), ve özellikle Cd ile muamele edilen grupta SOD enzim
aktitesi artışının daha belirgin olduğu gözlemlenmiştir. GST aktivitesinin
uygulama yapılan tüm gruplarda kontrol grubuna göre arttığı (p<0.0001) ve Fe
ile muamele edilen mayalarda GST enzim aktivitesindeki artışın diğer gruplara
oranla fazla olduğu, GSH-Rd aktivitesinin ise bütün metal uygulama gruplarında
kontrole göre azaldığı ve bu azalmanın Cd grubunda oldukça belirgin olduğu
saptanmıştır (p<0.0001). Sonuçlar; S.
Cerevisae’da farklı metallerin antioksidan savunma sistemi üzerinde farklı
etkilere sahip olduğunu göstermiştir.
Ağır metaller S. cerevisiae glutatyon redüktaz (GSH-Rd) glutatyon S-transferaz (GST) süperoksit dismutaz (SOD)
Metal ions, despite being important for both live systems and
environmental health due to their permanent effects, and may become extremely
toxic effect if they exceed a certain limit. Especially heavy metals are
considered as the most risky group in this regard. In this study it is intended
to reveal the effect of manganese (Mn), cadmium (Cd), iron (Fe) and magnesium
(Mg) on antioxidant enzymes in Saccharomyces cerevisiae. S. cerevisiae FMC16,
the strain used in this experiments, was proliferated and developed on YEDP
medium. For application groups; Mn, Cd, Fe and Mg metals were separately added
to the culture medium at the final concentration of 1 mg at 100 mL. Superoxide
dismutase (SOD), glutathione S-transferase (GST) and glutathione reductase
(GSH-Rd) enzyme activities were determined spectrophotometrically in the
treated (experimental group) and non-treated (control group) yeasts. As a
result; it was observed that SOD activity was increased and the increase was
statistically significant (p <0.001) in all experimental groups compared to
the control group altough rise of SOD enzyme activity was more prominent
especially in the group treated with Cd. While the activity of GST was found to
be higher in all treated groups compared to the control (p <0.0001) and the
increase in Fe-treated yeast was observed to be higher than in the other
groups, the level of GSH-Rd decreased in all groups compared to the control,
and it was especially prominent in the Cd group (p <0.0001). The results showed that, different metals
have different effects on the antioxidant defense system in S. cerevisae.
Heavy metals S. cerevisiae glutathione reductase (GSH-Rd) glutathione S-transferases (GST) superoxide dismutase (SOD)
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2018 |
Submission Date | November 29, 2017 |
Acceptance Date | February 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149