In
this study, total phenolic contents, total flavonoid contents, total ascorbic
acid contents and antioxidant capacities of the samples of Anchusa azurea Miller
var. Azurea growing in Ardahan and Elazığ cities were determined.
The total ascorbic acid, total phenolic and total flavonoid content, was
found to be the lowest in Elazığ azurea leaf samples than those of Ardahan. It has
been determined that the
total ascorbic acid, total phenolic and total flavonoid content of Elazığ
samples sustained 72.9 mg/100g, 302.1 mg/100g ve 99.67 mg/100g,
respectively. In the samples taken from the Ardahan, ABTS
(2,2-Azino-bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic Acid), DPPH
(2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl-hydrate) and FRAP (Ferric Reducing Antioxidant
Power) values were found higher than the other samples. The ABTS, DPPH and FRAP of
Ardahan samples were 76.1%, 89.3% and 1386.1 µmol Fe II/g, respectively. The
pigment contents of the samples grown in different ecological conditions were
varied in the study.
Bu
çalışmada, Ardahan ve Elazığ illerinden toplanan Anchusa azurea Miller var. Azurea bitkisinin yapraklarında askorbik asit,
toplam fenolik madde, toplam flavonoid madde ve pigment içerikleri ile
antioksidan kapasite analizleri gerçekleştirilmiştir. Ardahan ilinden toplanan Anchusa
azurea var. Azurea bitkisinin
yapraklarında askorbik asit, toplam fenolik madde ve toplam flavonoid madde
miktarlarının Elazığ ilinden alınan örneklere oranla daha düşük bulunmuştur.
Elazığ ilinden toplanan örneklerde askorbik asit, toplam fenolik madde ve
toplam flavonoid madde miktarlarının sırasıyla 72.9 mg/100g, 302.1
mg/100g ve 99.67 mg/100g olduğu tespit edilmiştir. Ardahan ilinden toplanan
örneklerde ABTS (2,2-Azino-bis-3-etilbenzotiyazolin-6-sülfonik asit), DPPH
(2,2-difenil-1-pikril-hidrazil-hidrat), ve FRAP (Demir iyonu indirgeyici
antioksidan güç) sonuçlarının sırası ile %76.1, %89.3 ve 1386.1 µmol Fe II/g
olduğu belirlenmiştir. Farklı ekolojik koşullarda yetişen örneklerin pigment
içeriği sonuçlarının da değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2018 |
Submission Date | December 5, 2017 |
Acceptance Date | February 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149