One of the most important secondary metabolite found in cereals,
legumes, vegetables and fruits is tannins. Tannins are polymeric phenolic
compounds in the amorphous structure which are nitrogen-free, hydrolyzed and
condensed forms. Tannins that can be hydrolyzed are found in smaller amounts in
plants. Condensed tannins have flavonoid units resistant to hydrolysis.
Tannins have antioxidant, anticarcinogenic, antimicrobial and
antiparasitic functions. On the other hand, due to their anti-nutritional
contents, they have some negative effects on poultry. According to ruminants,
poultry are more sensitive to tannins. High amounts of tannins lead to
performance losses in poultry, such as reduced appetite, reduced feed intake,
and poor absorption of nutrients etc. Tannins, also known as potent liver and
kidney poisons, cause poultry to develop bone disorders and pathological
changes at various levels in tissues, irritation in esophagus, necrosis in
crop, gizzard, and duodenum.
In
this review, the characteristics of tannins, their classification, the general
effects of tannins on feeding of poultry and practices that reduce the amount
of tannins have been examined.
Tahıl, baklagil, sebze ve meyvelerde bulunan en
önemli ikincil metabolitlerden birisi de tanenlerdir. Tanenler, azot içermeyen,
hidrolize ve kondense şekillerde olan, amorf yapıdaki polimerik fenolik
bileşiklerdir. Hidrolize olabilen tanenler bitkilerde daha az miktarlarda bulunurlar.
Kondense tanenler ise, hidroliz ile parçalanmaya dayanıklı flavonoid
ünitelerinden meydana gelmiştir.
Tanenler, antioksidan, antikanserojen,
antimikrobiyal ve antiparaziter fonksiyonlara sahiptirler. Diğer yandan anti
besinsel özellikleri nedeniyle kanatlı hayvanlar üzerinde bazı olumsuz etkileri
vardır. Ruminantlarla
karşılaştırıldığında kanatlı hayvanlar, tanenlere karşı daha hassastırlar.
Yüksek miktardaki tanenler, kanatlı hayvanlarda iştahın azalması ve buna bağlı
olarak yem tüketiminin düşmesi, besin emiliminin kötüleşmesi vb. gibi
performans kayıplarına yol açarlar. Ayrıca güçlü bir karaciğer ve böbrek zehiri
olarak da bilinen tanenler, kanatlı hayvanların yemek borusunda tahrişe,
kursak, taşlık ve duedonumda nekrozlara, kemik bozukluklarına ve dokularda
çeşitli düzeyde patolojik değişimlerin meydana gelmesine neden olurlar.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | REVIEW ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2018 |
Submission Date | December 1, 2017 |
Acceptance Date | January 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149