Origanum (Origanum syriacum L.),
lavanta (Lavandula angustifolia L.), adaçayı
(Salvia officinalis L.), rezene (Foeniculum vulgare Mill.)
ve defne (Laurus nobilis L.) bitkilerinden
elde edilen uçucu yağların kimyasal bileşenleri ve fümigant insektisit
etkinliği bakla tohum böceği Callosobruchus
maculatus (F.) (Coleoptera: Bruchidae) erginlerine karşı araştırılmıştır.
GC-MS analiz sonucuna göre, origanum, lavanta, adaçayı, rezene ve defne bitki
uçucu yağlarında sırasıyla 25, 33, 23, 23, 42 adet
bileşen belirlenmiştir. Carvacrol (%66.66), trans-anethol
(%79.17), 1,8-cineole (%50.0), camphor (%30.46) ve linalyl acetate (%35.66) bu
bitkilerin uçucu yağlarında ana bileşenler olarak belirlenmiştir. Biyolojik
etkinlik çalışmaları tüm uçucu yağların 30.0 ve 40.0 µg ml-1 hava
konsantrasyonları C. maculans
erginleri üzerinde %100 ölümlere neden olduğunu göstermiştir. Uçucu yağların insektisit
etkinliği artan konsantrasyonlara bağlı olarak artış göstermiştir. Test
edilen uçucu yağlar arasında, origanum uçucu yağı daha düşük konsantrasyonda (30.0
µg ml-1 hava) en yüksek etkinlik göstermiştir. Rezene, defne,
adaçayı ve lavanta uçucu yağları ise 40.0 µgml-1 hava
konsantrasyonunda %100 ergin ölümlerine neden olmuştur. Her bir uçucu yağın LC50
ve LC90 değerleri probit analizi ile belirlenmiştir. En düşük LC50
değeri adaçayı (8.79 µg ml-1) için belirlenmiş olup, bunu sırasıyla
origanum (11.17 µg ml-1), lavanta (11.64 µg ml-1), defne
(13.59 µg ml-1) ve rezene (17.46 µg ml-1) uçucu yağları
takip etmiştir. Elde edilen sonuçlar bitki uçucu yağlarının börülce tohum
böceği gibi depolanmış ürün zararlılarının kontrolünde yeni çevre dostu aktif
maddelerin araştırıldığı çalışmalarda kullanılabileceğini göstermiştir.
Chemical composition and fumigant insecticidal
activities of essential oils obtained from oregano (Origanum syriacum L.), lavender (Lavandula angustifolia L.), sage (Salvia officinalis L.,), fennel (Foeniculum vulgare Mill.) and laurel (Laurus nobilis L.) plants were investigated against the adults of
cowpea weevil, Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera: Bruchidae). Based on GC-MS
analysis, total number of compounds determined in oregano, lavender, sage,
fennel and laurel essential oils were 25, 33, 23, 23, 42, respectively.
Carvacrol (66.66%), trans-anethol
(79.17%), 1,8-cineole (50.0%), camphor (30.46%) and linalyl acetate (35.66%)
were found as the most abundant compounds, respectively. Bioassay results
revealed that essential oils, at 30.0 or 40.0 µg ml-1 air, resulted
in 100% adult mortality of C. maculatus.
Insecticidal activity was increased in response to increased concentration of
essential oil. Among the essential oils tested, oregano showed the highest
fumigant toxicity at relatively lower concentration (30.0 µg ml-1).
Complete adult mortality (100%) caused by fennel, laurel, sage and lavender
essential oils at the concentrations of 40.0 µg ml-1 air. The LC50
and LC90 values for each essential oil were estimated by using
probit analysis. The lowest LC50 value was estimated for sage
essential oil (8.79 µg ml-1) followed by oregano (11.17 µg ml-1),
lavender (11.64 µg ml-1), laurel (13.59 µg ml-1) and
fennel (17.46 µg ml-1), respectively. The results revealed that
plant essential oils might be used in research aiming the development of new
environmental friendly control agents against stored-product pests such as
cowpea weevil.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2018 |
Submission Date | January 30, 2018 |
Acceptance Date | April 6, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149