In this study, it was aimed to
characterize the feeding and diet composition of the most common pelagic
chaetognath Flaccisagitta enflata.
Zooplankton samples were collected using a WP-2 zooplankton net (200 µm) at
three stations in the İskenderun Bay in October 2016, December 2016 and March
2017. F. enflata was the most
abundant chaetognath in all samples and its proportion varied from 42 to 94%.
Younger stages (I and II) dominated the population of F. enflata. In
total, 1663 specimens were examined, but only 185 contained prey in their guts.
The total food-containing ratio and the number of prey items for this chaetognath species
were 11% and 0.1, respectively. These values varied for different maturity
stages. Most food items were unidentified due to digestion. Copepods were the main food resource (36.8%) for
the species. Cannibalism was also observed.
This
study is the first to describe F. enflata
feeding behaviour in the coastal area of İskenderun Bay. The preliminary
results show that the feeding ratios were within the ranges reported for other
regions in the eastern Mediterranean Sea.
Mevcut çalışmada, en yaygın pelajik ketognat olan Flaccisagitta enflata’nın beslenmesi ve besin kompozisyonu
karakterize edilmeye çalışılmıştır. Zooplankton örnekleri, İskenderun
Körfezi’nde Ekim ve Aralık 2016, Mart, 2017 periyotlarında 3 istasyonda WP-2
zooplankton kepçesi (200 µm) ile toplanmıştır. Ketognatlar içinde, F. enflata,
tüm periyotlarda baskın tür olarak gözlenmiş olup, oranı %42–94 arasında
değişim göstermiştir. Erken olgunluk aşamaları (I ve II) F. enflata populasyonunda baskın olarak gözlenmiştir. Toplam 1663
birey incelenmiş olup, bunlardan sadece 185 bireyin bağırsağında besine
rastlanmıştır. Bu tür için toplam besin içerme oranı (FCR) ve ketognat başına
düşen besin miktarı (NPC) sırasıyla %11 ve 0.1 olarak bulunmuştur. Bu değerler
olgunluk aşamalarına göre farklılık göstermiştir. Çoğu besin sindirilmiş olduğundan
dolayı tanımlanamamıştır. Tanımlanan besin canlılar arasında kopepodlar ana
besin kaynağını oluşturmuştur (%36.8). Bununla birlikte kannibalizm’de
gözlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2018 |
Submission Date | March 15, 2018 |
Acceptance Date | April 16, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149