The aim of this research was to determine the effect of
oxidative stress derived from exogenous application of hydrogen peroxide (H2O2)
onto some morpho-physiological characteristics of some bread wheat entries at
seedling stages. In the research, 5 bread wheat cultivars (Flamura-85,
Selimiye, Esperia, Tosunbey and Sultan-95) and 3 advanced bread wheat lines
(TDE-45-1, TDE-84-5, TDE-111-9) were used as plant material. The experiment was
carried out in randomized complete split plot design with 3 replicates in pots in
controlled conditions where bread wheat genotypes were placed into main and H2O2
ratios (i.e.0, 50 and 100 µM) as sub plots respectively. Root and shoot length
(cm), chlorophyll content (SPAD), the rate of leaf water loss (%), number of
stomata (number), stomata width and length (µ) of the plants were recorded on 3rd
day after H2O2 application. Root length, shoot length,
chlorophyll content, stomata width and stomata length decreased 8.60-17.18 %,
5.85-11.36 %, 6.50-14.98 %, 12.00-13.77 % and 9.78-20.66 %, respectively, with
oxidative stress created by H2O2 application. However,
number of stomata and the rate of leaf water loss were increased 16.83-21.60%
and 27.95-46.50%, respectively. It was concluded that the responses of
Flamura-85, TDE-45-1 and TDE-111-9 were better responding entries to H2O2
based oxidative stress than the other genotypes for all traits used in the study.
Bu
araştırmada, dışarıdan hidrojen peroksit (H2O2)
uygulanarak oluşturulmuş oksidatif stresin ekmeklik buğdayda fide gelişme
dönemlerindeki bazı morfo-fizyolojik özelliklere etkisinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Araştırmada, 5 ekmeklik buğday çeşidi (Flamura-85, Selimiye,
Esperia, Tosunbey ve Sultan-95) ve 3 ileri ekmeklik buğday hattı (TDE-45-1,
TDE-84-5, TDE-111-9) materyal olarak kullanılmıştır. Deneme, genotipler ana
parselleri, farklı yoğunluktaki (0, 50, 100 mM) H2O2
solüsyonları alt parselleri oluşturacak şekilde tesadüf parsellerinde bölünmüş
parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kontrollü bitki yetiştirme
odasında saksılarda yürütülmüştür. H2O2 uygulama gününü
izleyen üçüncü günde bitkilerde kök uzunluğu (cm), sap uzunluğu (cm), klorofil
içeriği (SPAD), yaprak su kayıp oranı (%), stoma sayısı (adet), stoma eni ve
boyu (µ) incelenmiştir. H2O2 uygulamasıyla oluşturulan
oksidatif stres ile kök uzunluğu % 8.60-17.18 oranında, sap uzunluğu %
5.85-11.36 oranında, klorofil içeriği % 6.50-14.98 oranında, stoma eni %
12.00-13.77 oranında ve stoma boyu % 9.78-20.66 oranında önemli bir şekilde
azalmıştır. Bununla birlikte, stoma sayısı ve yaprak su kayıp oranı ise
sırasıyla % 16.83-21.60 ve % 27.95-46.50 oranında artmıştır. İncelenen
özellikler bakımından, Flamura-85 ekmeklik buğday çeşidi ile TDE-45-1 ve
TDE-111-9 ileri ekmeklik buğday hatlarının diğer genotiplere göre oksidatif
strese yanıtlarının daha iyi olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | November 30, 2018 |
Submission Date | April 2, 2018 |
Acceptance Date | July 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 6 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149