In
this study, the production, foreign trade and competition power of tomatoes,
which has a significant share in the total vegetable production in Turkey, were evaluated. According to 2017 data, more than 30 million
tons of vegetables were produced in Turkey.
Tomato has approximately a share 40-45% of total vegetable production of this
country. Turkey has 7.2% of world tomatoes production. In
Turkey, approximately 68-72% of tomato is produced in the open-field and 28-32%
in protected cultivation. Total exports of fresh vegetables in Turkey is about
1.1 million tons. According to this, about 4% of the total vegetable production
is exported from Turkey. On the other hand, Turkey has a significant advantages
and competition power in the export of tomato.
Bu
çalışmada Türkiye’de toplam sebze üretiminde önemli paya sahip olan domatesin
üretimi, dış ticareti ve rekabet gücü incelenmiştir. Türkiye’de 2017 verilerine göre 30 milyon
tondan daha fazla sebze üretilmiştir. Toplam sebze üretiminin yaklaşık olarak %
40-45’ini domates oluşturmaktadır. Dünya domates üretiminin % 7.2’i Türkiye’de
üretilmektedir. Türkiye domates üretiminin yıllara göre az çok farklılıklar
olmakla birlikte % 68-72’i açıkta, % 28-32’i ise örtüaltında yapılmaktadır.
toplam sebze ihracatımız sırasıyla 1.076,9 ve 1.268,0 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir.
Bu verilere göre toplam sebze üretim miktarımızın % 4 kadarı ihracatta
değerlendirilmektedir. Türkiye’nin toplam taze sebze ihracatı yaklaşık olarak
1,1 milyon ton'dur. Bu verilere göre
Türkiye’nin toplam sebze üretiminin % 4 kadarı ihraç edilmektedir. Diğer yandan
ülkemiz domates ihracatında avantaja ve rekabet gücüne sahiptir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2019 |
Submission Date | June 8, 2018 |
Acceptance Date | September 3, 2018 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149