It was
concluded that genotype selection is important in silage corn cultivation. The study was conducted to determine dry matter
yield and some quality characteristics of 9 silage corn varieties in the
ecological conditions of Yozgat during 2013 and 2014. The experiment was
arranged in randomized blocks design with three replications. The corn
varieties harvested at dough stage were investigated for plant height, stem
diameter, leaf width and height, first ear height, ear length, number of ears,
dry matter yield, crude protein ratio, silage yield, lactic, and acidic and butyric
acid contents. According to results; mean plant height, stem diameter, leaf
width and length, number of leaves, first ear height, ear length, number of ears
were ranged between 2.17 and 2.73 m, 17.21 and 23.23 mm, 8.46 and 9.70 cm, 70.46
and 91.17 cm, 10.41 and 14.25, 0.88 and 1.62 m, 26.08 and 35.46 cm, 1.00 and
1.40, respectively. The highest dry matter and silage yield were determined in
Arifiye (24.66 t ha-1 and 89.32 t ha-1) while the lowest was
in Truva (18.44 t ha-1 and 76.88 t ha-1). Lactic and
acetic acid among corn varieties were ranged between 1.504- 2.571% and
0.308-0.691%, respectively. Arifiye and Sakarya varieties showed better
performance with yield and silage quality in Yozgat conditions.
Bu araştırma 9 silajlık mısır çeşidinin (Arifiye,
BC 678, Cadız, Colonia, DS 0224, Sakarya, Sy Lucrosa, OSSK 596 ve Truva) Yozgat
ekolojik koşullarında morfolojik özellikleri, ot verimi, silaj verimi ve
kalitesini belirlemek amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında yürütülmüştür. Çalışma
Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Hamur
olum döneminde hasat edilen mısır çeşitlerinde bitki boyu, gövde çapı, yaprak
eni ve boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan uzunluğu, koçan sayısı, kuru madde
verimi, ham protein oranı ile silaj verimi, laktik asit, asetik asit ve bütürik
asit içerikleri incelenmiştir. Sonuçlara göre; bitki boyu 2.17-2.73 m, gövde
çapı 17.21-23.23 mm, yaprak eni 8.46-9.70 cm, yaprak boyu 70.46-91.17 cm,
yaprak sayısı 10.41-14.25 adet, ilk koçan yüksekliği 0.88-1.62 m, koçan
uzunluğu 26.08-35.46 cm, koçan sayısı 1.00-1.40 adet arasında değişmiştir. Kuru
madde ve silaj verimi en yüksek Arifiye (24.66 t ha-1 ve 89.32 t ha-1),
en düşük Truva çeşidinde (18.44 t ha-1 ve 76.88 t ha-1 )
belirlenmiştir. Çeşitlerin ortalama laktik ve asetik asit içerikleri ise
sırasıyla % 1.504 - 2.571 ve % 0.308 - 0.691 arasında değişmiştir. Çalışma
sonucunda, Yozgat koşullarında silajlık mısır yetiştiriciliğinde genotip
seçiminin önemli olduğu, Arifiye ve Sakarya çeşitlerinin verim ve silaj
kalitesi ile daha üstün performans ortaya koydukları belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2019 |
Submission Date | February 20, 2018 |
Acceptance Date | December 24, 2018 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149