Bir gıda
değer zinciri, gıda ürünlerinin üretilmesi için gerekli olan koordineli üretim
ve katma değerli faaliyetlere katılan tüm paydaşlardan oluşmaktadır. Girdileri
ve kaynakları daha etkin bir şekilde yönetmek açısından gıda değer zincirlerine
sürdürülebilirlik ilkelerinin uygulanması küçük çiftçilerin ve gıda
işletmelerinin daha rekabetçi ve yenilikçi olabilmeleri açısından önemlidir.
Sürdürülebilir gıda değer zinciri çerçevesi, son yıllarda düşünce ve uygulama
açısından kalkınmada popüler duruma gelen sürdürülebilirlik ve değer zincirleri
kavramlarını birleştirmektedir. Değer zincirinin sürdürülebilirliği eş zamanlı
olarak ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere üç boyutta ortaya çıkmaktadır.
Sürdürülebilir bir gıda değer zinciri; tüm zincir boyunca kar elde edilmesi,
toplum için geniş tabanlı fayda sağlanması ve kalıcı olarak doğal kaynakların
tüketilmemesi esaslarından hareket ederek,
belirli tarımsal hammaddelerin üretilmesi, bu hammaddelerin belirli gıda
maddelerine dönüştürülerek nihai tüketicilere satılması ve bunların atıklarının
bertaraf edilmesi aşamalarında yer alan tüm tarımsal işletmeler ile firmaların
birbirini izleyen koordineli katma değerli faaliyetleri olarak
tanımlanmaktadır. Sürdürülebilir gıda değer zincirinin nihai hedefi, hem mevcut
hem de gelecek nesiller için bir toplumun refahında geniş tabanlı bir
iyileşmeye önemli ölçüde katkıda bulunmaktır. Bu çalışmanın amacı,
sürdürülebilir gıda değer zincirinin çerçevesini ortaya koyarak ekonomik,
sosyal ve çevresel olmak üzere üç boyutta sürdürülebilir değer zinciri için
belirlenen hedefleri açıklamaktır. Çalışmada esas olarak, sürdürülebilir gıda
değer zinciri kapsamında dünyada yapılan bazı örnek girişimler incelenerek
tartışılmış ve bazı öneriler getirilmiştir.
A food value chain (FVC) consists of all the
stakeholders who participate in the coordinated production and value-adding
activities that are needed to make food products. Applying sustainability lens
to food value chains means also that small farmers and food enterprises can
become more competitive and innovative as they identify ways to manage inputs
and resources more efficiently. The sustainable food value chain (SFVC)
framework integrates two concepts that have become popular in development
thinking and practice over the last decade as sustainability and value chains.
The sustainability of the value chain plays out simultaneously along three
dimensions: economic, social and environmental. A sustainable food value chain
is defined as the full range of farms and firms and their successive
coordinated value-adding activities that produce particular raw agricultural
materials and transform them into particular food products that are sold to
final consumers and disposed of after use, in a manner that is profitable
throughout, has broad-based benefits for society, and does not permanently
deplete natural resources. The ultimate objective of sustainable food value
chain is to contribute significantly to a broad-based improvement in the
welfare of a society, for both the current and future generations. The purpose
of this study was to introduce the framework of sustainable food value chain
and to explain the goals set for sustainable value chain in three dimensions:
economic, social and environmental. Essentially, the some sample initiatives
made in the world within the scope of the sustainable food value chain were
discussed in the study and some suggestions were put forward.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | REVIEW ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Submission Date | October 20, 2018 |
Acceptance Date | January 2, 2019 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149