Hazelnut is the most common hard-shelled fruit produced
in the world, after almonds and walnuts. Turkey is in the first place in the
world in hazelnut production and export. Therefore, it plays an important role
in shaping the international hazelnut markets. Hazelnut, which is mostly grown
in the Black Sea Region in Turkey, is a high value-added product due to the use
of content of many products in food industry. The objective of this study was
to examine the current situation in the hazelnut production in Turkey and make
five-year production forecast for the future. In order to obtain time series, the
hazelnut production statistics of Turkish Statistical Institute (TUIK) were
used. The ARIMA model was used to estimate the amount of hazelnut production.
ARIMA (1,2,2) was found to be the most suitable model in the analysis by ARIMA
method. According to the results of analysis, Turkey's hazelnut production in
2018 is approximately 639 thousand tons, while it is estimated to be
approximately 648 thousand tons in 2022.
Fındık,
badem ve cevizden sonra dünyada üretimi en yaygın yapılan sert kabuklu
meyvedir. Türkiye fındık üretiminde ve ihracatında dünyada ilk sıradadır. Bu
nedenle uluslararası fındık piyasanın şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır.
Türkiye’de en fazla Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen fındık, gıda sanayiinde
birçok ürünün içeriğinde kullanılmasından dolayı katma değeri yüksek olan bir
üründür. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de fındık üretiminde mevcut durumun
incelenmesi ve geleceğe yönelik beş yıllık üretim tahminlerinin yapılmasıdır.
Zaman serilerinin elde edilmesinde, TÜİK fındık üretim istatistiklerinden
faydalanılmıştır. Fındık üretim miktarının tahmin edilmesinde ARIMA modeli
kullanılmıştır. ARIMA yöntemi kullanılarak yapılan analizde en uygun modelin
ARIMA (1,2,2) olduğu tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, Türkiye fındık
üretiminin 2018 yılında yaklaşık 639 bin ton, 2022 yılında ise yaklaşık 648 bin
ton olacağı tahmin edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Submission Date | October 21, 2018 |
Acceptance Date | January 2, 2019 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149