Bu araştırmada 4 farklı
kuru fasulye çeşidinin (Karaman, Topçu, Karacaşehir ve Akman) 5 farklı nem
içeriğinde (%14.58, %24.32, %33.45, % 42.54 ve %53.48) fiziksel, mekanik ve
sürtünme özellikleri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, tüm fasulye çeşitlerinin
eksenel boyutları tohum nemi içeriğinin arttırılmasıyla artmıştır. Buna
ilaveten bin dane ağırlığı, yüzey alanı ve tohum nem içeriği arasında pozitif
bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca tohum hacim ağırlığı ile tohum nem içeriği
arasında negatif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmada kısmi en küçük kareler regresyon
modeli tüm parametreleri bağımsız bir şekilde 3 bağımsız gruba ayırmış ve
Karacaşehir ve Göynük çeşitleri diğer çeşitlerden önemli düzeyde farklı
bulunmuştur. Modele ait skor grafiğine göre %25, %35 ve %45 nem içeriğine sahip
tohumlar aynı grupta yer almıştır. Sonuç olarak hem tohum nem içeriği hem de
çeşitler arasındaki farklılıklar tohumların mühendislik parametreleri üzerin
önemli düzeyde etkili olmuştur.
This study was conducted to
determine gravimetrical and frictional properties of four white kidney beans
varieties (Karaman, Topçu, Karacaşehir and Akman), each having five different
seed moisture contents (14.58 %, 24.32 %, 33.45 %, 42.54 % and 53.48 %).
According to obtained results, the axial dimensions of all bean varieties
increased by increasing the seed moisture content. In addition, there was a
positive relationship between the thousand grain mass and seed moisture content
and between the surface area and moisture content. The seed bulk densities
negatively correlated with the seed moisture content. A partial least square
regression (PLSR) model included all parameters successfully differentiated the
varieties into 3 independent groups: Akman and Topçu were in the same group
(group 1), and each of Karacaşehir (group 2) and Göynük (group 3) varieties
significantly differed from all varieties. The result of PLSR score plot
significantly differentiated the five different water contents of the seeds:
the seeds with 25%, 35% and 45% moisture content were in the same group. It was
concluded that both the grain water content and the grain variety had
significant effects on engineering properties.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2019 |
Submission Date | January 21, 2019 |
Acceptance Date | April 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149