Bu çalışmanın amacı Erzurum ilinin Pasinler ilçesinde çerezlik ayçiçeği
üretiminde verim üzerine etkili olan faktörleri belirlemektir. Çalışmada ana kitle oranlarına dayalı basit
tesadüfi örnekleme yapılarak anket sayısı tespit edilmiştir. İlçede çerezlik
ayçiçeği üretiminin en fazla yapıldığı13 köydeki hane halkının bireyleri
örneklemeye dâhil edilerek 84 anket yapılmıştır. Çalışmada çerezlik ayçiçeği
verimini etkileyen faktörleri belirleyebilmek için üreticilerin sosyo-ekonomik,
demografik faktörleri ile çerezlik ayçiçeği üretiminde karşılaşılan sorunlara
yönelik faktör analizi katsayıları En Küçük Kareler (EKK) yönteminde analize
tabi tutulmuştur. Sonuç olarak üreticilerin yaşı ve kullanılan kimyasal ilaç
miktarı arttıkça çerezlik ayçiçeğinde verim artışı sağlanırken, ailenin
girişimcilik sorunları ve yapılan tarımsal desteklerin miktarı arttıkça verim
azalmaktadır. İşletmelerin daha yüksek düzeyde verim elde etmesi ve daha
bilinçli üretim yapmaları için üniversite ve tarımsal araştırma enstitülerince
girdi kullanımı, yetiştirme teknikleri ve girişimcilik alanlarında
bilgilendirme kursları düzenlenmeli ve yağlık ayçiçeğine uygulandığı gibi
çerezlik ayçiçeğine de küçük miktarda da prim desteği verilmelidir.
Objectives of this study was to determine the factors affecting the
yield in confectionery sunflower production in Pasinler district of Erzurum
province. In the study, the number of questionnaires was determined by using
the simple random sampling method based on the main population ratios. Overall,
84 questionnaires were administered to the households of 13 villages with the highest
sunflower production in the district. In order to determine the factors
affecting the confectionery sunflower yield in the study, the socioeconomic and
demographic factors of the producers and factor analysis coefficients for the
problems encountered in confectionery sunflower production were analyzed by
using the ordinary least squares method (OLS). In conclusion, as the age of the
producers and the amount of chemical pesticides use increase, a yield increase
in confectionery sunflower is achieved, whereas the yield decreases as the
entrepreneurship problems of the family and the amount of agricultural supports
increase. In order to the farms to achieve a higher level of yield and make a
more conscious production, courses should be organized by universities and
agricultural research institutes in areas including input use, farming
techniques, and entrepreneurship. In addition, a small amount of premium
support should be given to the confectionery sunflower as applied to oil
sunflower.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2019 |
Submission Date | February 12, 2019 |
Acceptance Date | March 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149