Bu çalışmanın amacı meyve
oluşturma döneminde toplanan maki türlerinin yapraklarının kimyasal
kompozisyonunu ve besin değerlerini karşılaştırmaktır. Bu amaçla Quercus coccifera L. (QC), Quercus branti Lindl. (QB), Quercus
vulcanica Boiss and Heldr. Ex Kotschy (QV), Phillyrea
latifolia (L.) Salibs (PL), Styrax officinalis L. (SO), Arbutus
andrachne L. (AA) ve Olea europaea L. (OE) bitkilerinin yaprakları meyve oluşturma döneminde toplanmıştır.
Bu araştırmada, kuru madde (KM), ham protein (HP), ham kül (HK), organik madde
(OM), nötral deterjan lif (NDF), asit deterjan lif (ADF), asit deterjan lignin
(ADL), lif olmayan karbonhidratlar (NFC), ham yağ (HY) ve kondense tanen (KT)
özellikleri yaprakların kimyasal kompozisyonunu belirlemek için ölçülmüştür. Ek
olarak, kuru madde tüketimi (KMT), kuru madde sindirimi (KMS), nispi yem değeri
(NYD) ve metabolik enerji (MEADF) gibi özellikler ise yaprakların
besleme değerini değerlendirmek için hesaplanmıştır. Yaprakların KM içeriği
dışında incelenen tüm parametreler istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Mevcut
çalışmanın sonuçları SO’nun çiftlik
hayvanları özelliklede keçiler için daha iyi bir besin değeri ve kimyasal
içeriğe sahip olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, SO’nun ileriki çalışmalarda çiçeklenme ve/veya daha erken bir
periyotta incelenebileceği söylenebilir.
The goal of the present
study was to compare the leaves of some shrubs in terms of chemical composition
and nutritive value at the period of baby fruit. For this purpose, leaves of Quercus coccifera L (QC), Quercus
branti Lindl (QB), Quercus vulcanica Boiss and Heldr. Ex
Kotschy (QV), Phillyrea latifolia (L.) Salibs (PL), Styrax officinalis L
(SO), Arbutus andrachne L (AA)
and Olea europaea L (OE) plants were collected at the period
of baby fruit. In this research, dry matter (DM), crude protein (CP), crude ash
(CA), organic matter (OM), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber
(ADF), acid detergent lignin (ADL), non-fiber carbohydrates (NFC), crude fat
(CF) and condensed tannins (CT) was measured to determine the chemical
compositions of leaves (P<0.01). In addition, dry matter intake (DMI), dry
matter digestibility (DMD), relative feed value (RFV) and metabolic energy (MEADF)
were calculated to evaluate the nutritive value of leaves. All investigated
parameters were statistically different except for DM content of leaves. Results
of current study showed that the SO had better nutritive value and chemical
contents for livestock especially goats. It can be concluded that the CT
content of SO can be examined at the
flowering and/or earlier period in further studies.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2019 |
Submission Date | February 22, 2019 |
Acceptance Date | April 19, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149