In this study, the
relationships among yield, yield components and quality traits of some bread
wheat varieties registered in Turkey were investigated using correlation and
path coefficient analysis. Eighteen commercial bread wheat varieties were used
in a randomized complete block design experiment with four replications at
ecological conditions of Bolu in 2016-17 and 2017-18 cropping seasons. Based on
the two-years data, positive and significant relationship was found between
grain yield and plant height (0.755 **), and a positive relationship was found
among grain yield and heading date (0.118), spike length (0.141), spikelet
number per spike (0.210), grain number per spike (0.223), 1000-grain weight
(0.015) and gluten content (0.274). According to the path coefficient analysis,
plant height (p = 0.8984, 76.73%), heading date (p = 0.3935, 21.53%), grain
number per spike (p = 0.6048, 29.33%), test weight (p = 0.9446, 41.06%) and
gluten content (p = 0.4310, 28.86%) had direct and positive effects, while
spikelet number per spike (p = -0.8489, 38.04%) and protein ratio (p = -0.9257,
39.04%) had negative effects. It was concluded that, yield components and
quality traits that were positively related with grain yield could be used as
selection criteria in breeding programs in Bolu conditions.
Bu araştırmada Türkiye’de tescil
edilmiş bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde tane verimi ile verim unsurları ve
bazı kalite özellikleri arasındaki ilişkiler korelasyon ve path analizi
kullanılarak incelenmiştir. Araştırma, 18 adet ticari ekmeklik buğday çeşidi kullanılarak, 2016-17 ve
2017-18 ürün yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü
olarak Bolu ekolojik koşullarında yürütülmüştür. İki
yıllık verilere göre; tane verimi ile bitki boyu
(0.755**) arasında olumlu ve önemli, başaklanma süresi (0.118), başak uzunluğu
(0.141), başakta başakçık sayısı (0.210), başakta tane sayısı (0.223), 1000
tane ağırlığı (0.015) ve gluten oranı (0.274) arasında ise olumlu ilişkiler
bulunmuştur. Path analizi sonuçlarına göre; tane verimi üzerine bitki boyu (p=
0.8984, % 76.73), başaklanma süresi (p= 0.3935, % 21.53), başakta tane sayısı
(p= 0.6048, % 29.33), hektolitre ağırlığı (p= 0.9446, % 41.06) ve gluten oranı
(p= 0.4310, % 28.86) doğrudan ve yüksek derecede olumlu, başakta başakçık
sayısı (p= -0.8489, % 38.04) ve protein oranının (p= -0.9257, %39.04) ise
yüksek, ancak olumsuz bir etki yaptığı saptanmıştır. Bolu koşullarında
yapılacak ıslah çalışmalarında, tane verimi ile olumlu ilişkisi olan
özelliklerin seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | April 12, 2019 |
Acceptance Date | May 23, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 6 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149