Year 2019, Volume 22 , Issue , Pages 330 - 336 2019-12-31

Apricot Culture in Container for Earliness
Saksıda Erkenci Kayısı Yetiştiriciliği

Salih ÜLGER [1] , Sara DEMİRAL [2]


The aim of this research was to induce earliness in apricot cultivars Aurora, Ninfa and Roxana grown in containers in greenhouse under the Antalya environmental conditions. The plants were planted in 30 L black plastic containers filled with peat: manure (%60:%40) mixture. The plants were treated with control, Dormex 2.5%, 200 ppm gibberellic acid (GA3) and artificial chilling (30 days/720 hours at 5 oC).  Then they were transferred into the greenhouse, and kept there until harvest. During the vegetation periods, some phenological and pomological parameters were determined. Among the apricot cultivars, Ninfa treated with Dormex %2.5 was the earliest one in flowering and harvesting time. On the other hand, artificial chilled Ninfa was the best in terms of fruit set ratio and yield. The better results were recorded in respect to soluble solid content in Roxana cultivars treated with 200 ppm GA3. The results showed that selection of suitable cultivars such as Ninfa for Antalya climatic conditions in apricots seemed quite important. Aurora and Roxana apricots were poor in fruit sets in control plants. The low production could be related to inadequate chill requirements. About 7 to 10 days earliness in fruit harvesting can be obtained in selected apricot cultivars under the same conditions when all the required treatments and cultivation practices are properly followed.

Araştırmanın amacı, Antalya ekolojik koşullarında plastik serada saksıda yetişen Aurora, Ninfa ve Roxana kayısı çeşitlerinde erkenciliği sağlamaktır. Bitkiler içerisinde %60 torf:%40 çiftlik gübresi karışımı bulunan 30 litrelik saksılarda yetiştirilmiştir. Bitkilere kontrol, %2.5 Dormex, 200 ppm GA3 ve soğuk depoda (30 gün/720 saat) uygulamaları yapılmıştır. Daha sonra plastik seralara taşınmışlar ve meyve hasatları yapılıncaya kadar plastik serada bekletilmişlerdir. Deneme süresince bitkilerde bazı fenolojik ve pomolojik özellikler belirlenmiştir. Kayısı çeşitleri arasında, en erken çiçeklenme ve hasada gelme bakımından %2.5 Dormex uygulanmış Ninfa olmuştur. Diğer taraftan, soğukta bekletilmiş Ninfa, meyve tutumu ve bitki başına verim bakımından en iyi sonuçları vermiştir. En iyi suda çözünebilir kuru madde miktarı 200 ppm GA3 uygulanmış Roxana çeşidinden elde edilmiştir. Araştırma sonuçları, Antalya ekolojik koşulları için Ninfa gibi soğuklama ihtiyacı düşük çeşitlerin seçiminin önemliliğini göstermiştir. Aurora ve Roxana çeşitlerinin kontrol bitkileri meyve verimleri düşük olmuştur. Bu durum soğuklamanın yeterli karşılanamaması ile ilgili olabilir. Aynı uygulamalar yapılmasına rağmen, sera koşullarında yetişen kayısılarda dış koşullarda ortamda yetişenlere göre yaklaşık 7-10 gün erkencilik sağlanmıştır.  

  • Anonim 2018. Kayısı - T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma Kuruluşları. https://arastirma.- tarimorman.gov.tr › Belgeler › 2018-Temmuz Kayısı
  • Asma BM 2012. A new early-ripening apricot, ‘Dilbay. Hortscience, 47(9): 1367–1368.
  • Asma BM, Ozturk K 2005. Analysis of Morphological, Pomological and Yield Characteristics of Some Apricot Germplasm in Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution, 52: 305–313.
  • Aşkın A 1989. Ege Bölgesinde Düzenli Meyve Vermeyen Bazı Kayısı Çeşitleri Üzerinde Biyolojik Çalışmalar. Ege Üniveritesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 133 sy.
  • Ayanoglu H, Kaska N 1993. Preliminary Results of Local Apricot Adaptation Studies in The Mediterranean Region of Turkey. Acta Horticulturae, 384: 117-122.
  • Bartolini S, Vitagliano C, Cinelli F, Scalabrelli G 1997. Effect of Hydrogen Cyanamide on Apricot Bud Break and Catalase Activity. Acta Horticulturae, 441: 159-166.
  • Bianco R, Farina V, Giuseppe I, Filizzola F, Aagozzino P 2010. Fruit Physical, Chemical and Aromatic Attributes of Early, Intermediate and Late Apricot Cultivars. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90: 1008–1019.
  • Calıskan O, Bayazit S, Sumbul A 2012. Fruit Quality and Phytochemical Attributes of Some Apricot (Prunus armeniaca L.) Cultivars as Affected by Genotypes and Seasons. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, 40(2): 284-294.
  • Erez A, Nir G, Lerner H, Yablowitz Z 1993. Container Grown Peach Trees: Evaluation of a Commercial Endeavor. Acta Horticulturae, 349: 43-47.
  • Gülcan R, Tekintaş FE, Mısırlı A, Sağlam H, Günver G, Adanacıoğlu H 2000. Meyvecilikte Üretim Hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisleri V. Teknik Kongresi, Ankara, s. 587-615.
  • Liu N 2018. Protected Cultivation of Apricot in Liaoning Province, China. Acta Horticulturae, 1214: 103-108. Doi: 10.17660/ActaHortic. 2018.- 1214.17
  • Mratinic E, Popovs Ki B, Milosevic IC T, Popovs Ka M 2011. Evaluation of Apricot Fruit Quality and Correlations Between Physical and Chemical Attributes. Czech Journal of Food Science, 29(2): 161–170.
  • Oparnica C, Velickovic M, Radivojevic D 2005. Biological and Pomological Characters of The Introduce Apricot Cultivars in The Region of Belgrade. Voc´arstvo, 39(3): 313-318.
  • Polat AA, Caliskan O 2014. Fruit Set and Yield of Apricot Cultivars Under Subtropical Climate Conditions of Hatay, Turkey. Journal of Agricultural Science and Technology, 16(4): 863-872.
  • Ran I, Erez A. 1993. Advancement of Ripening of Apricot and Sweet Cherry Preliminary Study With a Mobile Orchard. Acta Horticulturae, 349: 6.
  • Shulman Y, Nir G, Lavee S 1986. Oxidative Processes in Bud Dormancy and The Use of Hydrogen Cyanamide in Breaking Dormancy. Acta Horticulturae, 179: 141-148.
  • Son L, Kuden AB 2005. Dormex and Promalin Affects Fruit Set and Earliness of Apricot (Prunus armeniaca) and Plum (Prunus domestica) Cultivars. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 33(1): 59-64.
  • Son L 2018. Bazı Sofralık Kayısı Çeşitlerinin Silifke/Mersin Ekolojik Koşullarındaki Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi, 33(2): 17-22
  • Ugurluay D 2009. Karboksil Uygulamasının İhraç Edilen Üzüm, Kayısı, Kiraz Meyvelerindeki Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana, 37 sy.
  • Westwood MN 1993. Hormones and Growth Regulators. Temperate Zone Pomology: Physiology and Culture. Timber Press, Inc. 9999 S.W. Wilshire, Suite 124, Portland, Oregon 97225.
  • Xianghe Y, Jiayan Z, Weisheng L, Ning L, Feng Z, Yuping Z, Meng S 2004. Varieties and techniques of cultivation of apricot in greenhouse. Journal of Fruit Science, 21(1): 76-78.
  • Yılmaz KU 2002. Kahramanmaraş’ta Dışsatıma Yönelik Sofralık Kayısı Yetiştiriciliği Üzerine Araştırmalar. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş, 89 sy.
  • Zhai QY, Liu ZH 2018. Breeding of a Fine Apricot Cultivar, 'Xiajin', for Protected Cultivation. Acta Horticulturae, 1214: 199-202. Doi:10.17660/- ActaHortic.2018.1214.34
  • Zhuang WB, Cai BH, Gao ZH, Zhang Z 2016. Determination of Chilling and Heat Requirements of 69 Japanese Apricot Cultivars. European Journal of Agronomy, 74: 68-74. Doi:10.1016/j.eja. 2015.10.006
Primary Language en
Subjects Agriculture
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Orcid: 0000-0002-3314-2369
Author: Salih ÜLGER (Primary Author)
Country: Turkey


Orcid: 0000-0003-3518-7226
Author: Sara DEMİRAL
Institution: Tarım ve Orman Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü
Country: Turkey


Supporting Institution The Research and Fund of Akdeniz University
Project Number 2010.03.0121.013
Thanks This work is part of the Ph.D. experiment and it was financially supported by the Research and Fund of Akdeniz University.
Dates

Application Date : May 6, 2019
Acceptance Date : July 19, 2019
Publication Date : December 31, 2019

APA Ülger, S , Demi̇ral, S . (2019). Saksıda Erkenci Kayısı Yetiştiriciliği . Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi , Cilt 22 (Ek Sayı 2) , 330-336 . DOI: 10.18016/ksutarimdoga.vi.561013