Bu çalışmanın amacı
Kahramanmaraş ili Merkez ilçede yaşayan tüketicilerin arı ürünleri tüketim
durumlarını ve tüketimlerinde etkili olan faktörleri belirlemektir.
Araştırmanın ana materyalini 2018 yılında Kahramanmaraş kent merkezinde 270
tüketici ile görüşülen anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır.
Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, One-way ANOVA ve t testinden
yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin %84.4’ünün bal,
%7,78’inin polen, %1.5’inin arı sütü ve polen tükettikleri tespit edilmiştir.
Üreticilerin %28.5’i süzme balı, %25.6’sı petek balı her gün tükettiklerini,
arı ürünlerini satın alırken de öncelikli olarak direkt üretici ve marketleri
tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Sonuçlara göre, bal tüketim miktarını
etkileyen faktörler, cinsiyet, gelir, ailedeki birey sayısı ve şeker hastası
olma durumudur. Diğer yandan, medeni durum, yaş, eğitim ve çocuk sayılarının
bal tüketim miktarında etkili olmadığı tespit edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | May 8, 2019 |
Acceptance Date | September 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Cilt 22 (Ek Sayı 2) |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149