This study was conducted to
evaluate the biological effects of wood vinegar obtained from nutshells on
arthropods. The study was conducted randomized as a block design with four
replications in a wheat field in Muş province. Wood vinegar was applied at 0.5%,
1%, 2%, 3%, 4% and 5% ml concentrations via backpack sprayer.
Pitfall-traps were used to determine the effect of wood vinegars. Results
indicated that the mean number of arthropods varied based on the years and
vinegar applications at different concentrations (compared to the control). In addition, it is thought that all wood vinegar
treatments compared to the control lead to a decrease in the average number of
Opiliones and an increase in the average number of Arachnids.
I would like to thank Prof. Dr. Mehmet MENDEŞ the help in the interpretations of the statistical analyses, and Berce Alparslan in Agricultural Administration for providing place/opportunity for this study.
Bu çalışma, fındık
kabuklarından elde edilmiş odun sirkesinin arthropodlar üzerindeki biyolojik
etkilerini değerlendirmek için yapılmıştır. Çalışma, Muş ili iklim şartlarında
buğday tarlasında rastgele bloklar deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak
yürütülmüştür. Odun sirkesi, sırt pülverizatörü yardımıyla % 0.5, %1.0, % 2.0,
% 3.0, % 4.0 ve % 5.0 ml’lik konsantrasyonlarda uygulanmıştır. Sirkenin
etkisinin belirlenmesinde çukur tuzaklar kullanılmıştır. Sonuç olarak; kontrole
kıyasla, ortalama arthropod sayısının yıllara ve farklı konsantrasyonlardaki
sirke uygulamalarına göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Ek olarak, kontrole
göre tüm odun sirkesi muamelelerinin ortalama Opilionid (ot biçen) sayısında
azalmaya ve ortalama Araknid sayısında artışa sebep olduğu düşünülmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2020 |
Submission Date | May 24, 2019 |
Acceptance Date | September 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2020Volume: 23 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149