Araştırmada,
Çukurova yöresinde doğal yağış koşullarında yetiştirilen buğday bitkisinin
gerçek su tüketimi, Bowen oranı enerji dengesi (BREB) ve su bütçesi yöntemleri
kullanılarak belirlenmiştir. Buğdayın mevsimlik su tüketimi BREB yöntemiyle 477
mm, su bütçesi yöntemiyle 494 mm hesaplanmıştır. Sulanan buğday konusunda ise
mevsimlik su tüketimi su bütçesi yöntemiyle 708 mm hesaplanmıştır. Su bütçesi
ile BREB yöntemi kullanılarak elde edilen bitki su tüketimi değerleri arasında R2=
0.83 olan doğrusal bir ilişki bulunmuştur. Buğday bitkisine ilişkin bitki
katsayıları (Kc), FAO-Penman-Monteith (PM) eşitliği kullanılarak
hesaplanmıştır. Kc değerleri başlangıç, bitki gelişimi, mevsim ortası ve mevsim
sonu dönemleri için, sırasıyla 0.55, 0.98, 1.47 ve 0.77 olarak hesaplanmıştır. Denemede
dane verimi değerleri susuz ve sulanan konuda sırasıyla 661 ve 551 kg.da-1;
kuru madde miktarı 1611 ve 1645 kg.da-1 olarak elde edilmiştir. Su
kullanma randımanları ise, kuru madde esasına göre (WUEb) susuz ve
sulanan konuda sırasıyla 3.38 ve 3.45 g.m-2.mm-1; verim
esasına göre (WUEy) 1.39 ve 1.15 g.m-2.mm-1
olarak hesaplanmıştır. Hasat indeksi (HI) değerleri ise, susuz ve sulanan
konuda, sırasıyla 0.44 ve 0.34 olarak hesaplanmıştır. Yapılan varyans analiz
sonuçlarına göre anılan konuların kuru madde miktarı ve dane verimi değerleri
arasında istatistiksel anlamda bir fark bulunmamıştır.
Bu makale, 2003-2004 yıllarında Çukurova Üniversitesi’nde yapılan bir yüksek lisans tez çalışmasından elde edilen sonuçlar kullanılarak ve bu yıllardan sonraki yeni literatürlerle güncellenerek hazırlanmıştır.
The
actual evapotranspiration of rainfed
wheat was determined by using Bowen ratio energy balance and water balance methods
under Çukurova region conditions. The seasonal evapotranspiration of rainfed
wheat was 477 and 494 mm for BREB and water budget methods, respectively. The seasonal
evapotranspiration of wheat under irrigated conditions was calculated as 708 mm
by using water budget method. A linear correlation (R2= 0.83) was
found between the evapotranspiration obtained by water budget and Bowen Ratio
energy balance methods. The single crop coefficients (Kc) for wheat were
determined by using the FAO Penman-Monteith equation. The seasonal Kc values
were calculated as 0.55, 0.98, 1.47 and 0.77 for initial, crop development, mid-season
and maturity periods, respectively. The grain yield was 661 and 551 kg.da-1;
the biomass was 1611 and 1645 kg.da-1 under rainfed and irrigated conditions,
respectively. The biomass water use efficiency (WUEb) was 3.38 and 3.45
g.m-2.mm-1 whereas grain yield water use efficiency (WUEy)
was 1.39 and 1.15 g.m-2.mm-1 for rainfed and irrigated
conditions, respectively. Harvest index (HI) was 0.44 and 0.34 for rainfed and
irrigated conditions, respectively. On the basis of the rainfed and irrigated
conditions were no significantly different with respect to between grain yield
and biomass values according to the variance analysis.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2020 |
Submission Date | July 29, 2019 |
Acceptance Date | January 5, 2020 |
Published in Issue | Year 2020Volume: 23 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149