The objective of the study was to investigate the effects of salinity stresses (50, 100, 150, 200 and 250 mM of NaCl) on germination and early seedling growth of six cotton varieties (Lydia, Carisma, Flash, BA151, BA525 and ST468) under optimum (25°C) and low temperature (18°C) conditions. Germination percentage, mean germination time, germination index, germination stress tolerance index, seedling length, vigor index, seedling fresh and dry weight of cotton varieties were investigated. Results showed that low temperature led to decreasing in germination and seedling growth, and caused retardation of mean germination time. Under suboptimal temperature, germination percentage reduced from 86.3% to 77.8% and seedling length decreased from 12.02 cm to 5.36 cm. Each increase in salinity levels higher than 50 mM resulted in decreasing in germination and seedling growth parameters of cotton varieties. No seedling growth was observed at 250 mM of NaCl at 18°C. Cotton varieties showed different tolerance levels to salinity, while they could tolerate it up to 100 mM. It was concluded that Flash and ST468 varieties exhibited better performance under salinity stresses both at optimal and suboptimal temperatures.
Bu araştırma, farklı tuz dozlarının (50, 100, 150, 200 ve 250 mM NaCl) altı pamuk çeşidinin (Lydia, Carisma, Flash, BA151, BA525 ve ST468) optimum (25°C) ve düşük sıcaklıkta (18°C), çimlenme ve erken fide büyümesine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada pamuk çeşitlerinin çimlenme yüzdesi, ortalama çimlenme süresi, çimlenme indeksi, çimlenme stres tolerans indeksi, fide uzunluğu, fide yaş ve kuru ağırlıkları belirlenmiştir. Sonuçlar, düşük sıcaklığın çimlenme ve fide büyümesinde azalmalara yol açtığını ve ortalama çimlenme süresinin gecikmesine neden olduğunu göstermiştir. Düşük sıcaklıkta, çimlenme yüzdesinin % 86.3'ten % 77.8'e ve fide uzunluğunun 12.02 cm'den 5.36 cm'ye düştüğü belirlenmiştir. Tuz dozlarındaki 50 mM'den yüksek her artış, pamuk çeşitlerinin çimlenme ve fide gelişiminde azalmalara neden olmuştur. Ayrıca 18° C'de 250 mM tuz dozunda fide gelişimi gözlenmemiştir. Pamuk çeşitleri, tuzluluğa farklı tolerans seviyeleri gösterirken, pamuğun 100 mM'ye kadar tuzluluğu tolere edebildiği belirlenmiştir. Flash ve ST468 çeşitlerinin hem optimum hem de düşük sıcaklıklarda tuzluluk stresleri altında daha iyi performans gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2021 |
Submission Date | April 28, 2020 |
Acceptance Date | July 4, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149