In this study, antioxidant and oxidant levels of wild mushroom Tricholoma imbricatum (F.) P. Kumm. were determined. In addition, the levels of Cu, Fe, Ni, Pb and Zn that they accumulated in their body were determined. In this context, antioxidant and oxidant status were determined using TAS and TOS kits. Element contents were measured using atomic absorption spectrometry. As a result of the studies, it was determined that TAS value of T. imbricatum was 3.474 ± 0.049, TOS value was 15.257 ± 0.117 and OSI value was 0.439 ± 0.003. Also, it has been determined that the mushroom could be a natural antioxidant source. In addition, it has been observed that the levels of elements accumulated within the fruiting body were at normal levels for wild mushrooms. As a result, it was thought that T. imbricatum could be used as a natural agent in pharmacological research because of its antioxidant potential.
Bu çalışmada dogal mantar Tricholoma imbricatum (F.) P.Kumm.’un antioksidan ve oksidan seviyeleri belirlenmiştir. Ayrıca bünyesinde biriktirdikleri Cu, Fe, Ni, Pb and Zn seviyeleri tespit edilmiştir. Bu kapsamda antioksidan ve oksidan seviyeleri TAS ve TOS kitleri kullanılarak belirlendi. Element içerikleri atomik absorpsiyon spektrofotometresi kullanılarak ölçülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda T. imbricatum’un TAS değerinin 3.474±0.049, TOS değerinin 15.257±0.117 ve OSI değerinin ise 0.439±0.003 olduğu belirlenmiştir. Bu kapsamda mantarın doğal antioksidan kaynak olabileceği belirlenmiştir. Ayrıca bünyesinde biriktirdiği element seviyelerinin wild mantarlar için normal düzeylerde olduğu görülmüştür. Sonuç olarak T. imbricatum’un antioksidan potansiyelinden dolayı farmakolojik araştırmalarda doğal ajan olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2021 |
Submission Date | June 6, 2020 |
Acceptance Date | July 17, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149