Research Article
BibTex RIS Cite

Zeytin Ağacı Budama Artık Potansiyelinin Hesaplanmasına Yönelik Katsayının Belirlenmesi

Year 2021, Volume: 24 Issue: 2, 313 - 318, 30.04.2021
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.690022

Abstract

Zeytin bahçelerinde budama işlemleri sonucu her yıl büyük miktarlarda biyokütle materyali ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmada, Türkiye’de Güney Marmara Kalkınma Bölgesi kapsamında yetiştirilen zeytin çeşitlerinde, budama artık katsayılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada çeşitlere yönelik budama kütle miktarları dikkate alınarak belirlenen katsayılar ile bölgenin zeytin tarımı kaynaklı budama artık ve enerji potansiyeli de belirlenmiştir. Biyokütleye konu olan söz konusu artıkların değerlendirilme olanakları araştırılmış, araştırma sonucunda elde edilen katsayılar farklı ülkelerde ve bölgelerde elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır. Araştırmada Güney Marmara Kalkınma Bölgesi’nde yaygın olarak yetiştirilen Ayvalık, Gemlik ve Domat zeytin çeşitlerinde, gençlik devresinde (0-25 yıl), verim devresinde (25-50 yıl) ve yaşlılık devresinde (50 yıl üstü) olan bahçelerde tesadüf parselleri deneme desenine göre belirlenmiş 5’er ağaçta budama yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda ağaç başına budama katsayısı 33.62 kg ağaç-1yıl-1, alan bazlı budama katsayısı 5668.63 kg ha-1yıl-1 bulunmuştur. Bu değerden yararlanarak zeytinliklerin birim alanının 50711.18 MJ ha-1yıl-1, Güney Marmara Kalkınma Bölgesi’nin ise 5.16 PJ budama artığı kaynaklı enerji potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.

Supporting Institution

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Project Number

FBA-2018-2796

Thanks

Bu makale, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi destekli “FBA-2018-2796” Numaralı ve “Güney Marmara Bölgesi Zeytin Çeşitlerinde Budama Artık Katsayılarının ve Potansiyelinin Belirlenmesi” başlıklı proje verileri kullanılarak hazırlanmıştır.

References

  • Acampora A, Croce S, Assirelli A, Del Giudice A, Spinelli R, Suardi A, Pari L 2013. Product Contamination and Harvesting Losses from Mechanized Recovery of Olive Tree Pruning Residues for Energy Use. Renewable Energy 53:350-353.
  • Al-Masri MR 2012. An in Vitro Nutritive Evaluation of Olive Tree (Olea Europaea) Pruning Residues as Affected by Cutting Regimen. Bioresource Technology 103:234-238.
  • Amirante R, Clodoveo ML, Distaso E, Ruggiero F, Tamburrano P 2016. A Tri-Generation Plant Fuelled with Olive Tree Pruning Residues in Apulia: An Energetic and Economic Analysis. Renewable Energy 89:411-421.
  • Anonymous 2020a. Çanakkale Directorate of Provincial Agriculture and Forestry.
  • Anonymous 2020b. Balıkesir Directorate of Provincial Agriculture and Forestry.
  • Atmaca S, Ülger S 2017. Gemlik Zeytin Çeşidinin Sık Dikime ve Farklı Budama Uygulamalarına Uygunluğunun Araştırılması: 2007-2010 Dönemi. Mediterranean Agricultural Sciences 30(1): 1-5.
  • Başçetinçelik A, Karaca C, Öztürk HH, Kaçıra M, Ekinci K 2005. Agricultural Biomass Potential in Turkey. Proceedings of the 9th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture & 27th International Conference of CIGR Section IV: The Efficient Use of Electricity and Renewable Energy Sources in Agriculture 27-29 September 2005, İzmir
  • Bellitürk K, Göçmez S, Turan HS, Bağdatlı MC, Üstündağ Ö 2018. Zeytin Budama Artıklarının Vermikompost Olarak Değerlendirilmesi. Makro Elementler. Tralleis Elektronik Dergisi 3(2):197-204.
  • Bilandzija N, Voca N, Kricka T, Matin A, Jurisic V 2012. Energy Potential of Fruit Tree Pruned Biomass in Croatia. Spanish Journal of Agricultural Research 10(2): 292-298.
  • Blasi DC, Tanzi V, Lanzetta M 1997. A Study of the Production of Agricultural Residues in Italy. Biomass and Bioenergy 12(5): 321–331.
  • Can HZ, Özer KB 2018. Yaşlı Zeytin Ağaçlarında Budamanın Bitki Gaz Alışverişi Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi 8 (1): 21-28.
  • Castillo-Ruiz FJ, Sola-Guirado RR, Castro-Garcia S, Gonzalez-Sanchez EJ, Colmenero-Martinez JT, Blanco-Roldán GL 2017. Pruning Systems to Adapt Traditional Olive Orchards to New Integralharvesters. Scientia Horticulturae 220: 122–129.
  • Christoforou E, Fokaides PA 2016. A Review of Olive Mill Solid Wastes to Energy Utilization Techniques. Waste Management 49: 346–363.
  • Cohen M, Lepesant G, Lamari F, Bilodeau C, Benyei P, Angles S, Bouillon J, Bourrand K, Landoulsi R, Jaboeuf D, Alonso-Roldan M, Espadas-Tormo I, Belandria V, Silar P, Dicko M 2018. Biomolecules from Olive Pruning Waste in Sierra Magina-Engaging The Energy Transition By Multi-Actor and Multidisciplinary Analyses. Journal of Environmental Management 216: 204-213.
  • Çiçek G, Sümer SK, Egesel CÖ, Say SM 2019. Şeftali Ağacı Budama Artık Potansiyelinin Hesaplanmasına Yönelik Katsayının Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 7(2): 299-305.
  • Demirbaş A, 1997. Calculation of Higher Heating Values of Biomass Fuels. Fuel 76(5): 431-434. Dursun Ö 2019. Zeytinde Budama. Erişim adresi: https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/kumelenme/Belgeler/Budama/10.%20Zeytinde%20Budama-1.pdf
  • FAOSTAT 2016. Erişim adresi: www.fao.org/faostat
  • Fillata U, Wickleinb B, Martín-Sampedroa R, Ibarraa D, Ruiz-Hitzkyb E, Valenciac C, Sarriónb A, Castrod E, Eugenioa ME 2018. Assessing Cellulose Nanofiber Production from Olive Tree Pruning Residue. Carbohydrate Polymers 179: 252–261.
  • Gomez-Munoz B, Valero-Valenzuela JD, Hinojosa MB, García-Ruiz R 2016. Management of Tree Pruning Residues to Improve Soil Organic Carbon in Olive Groves. European Journal of Soil Biology 74: 104-113.
  • Kaleci N 2015. Zeytin Ağacının Budanması. Zeytin Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık.
  • Karaca C, Öztürk HH 2017. The Biomass Energy Potential of Osmaniye Province from Agricultural Residues. International Advanced Researches and Engineering Congress. 16-18 Kasım 2017, Osmaniye
  • Koçer A, Kürklü A 2018, Zeytin Budama Artıklarının Peletleme ile Değerlendirilmesi. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science) 14(2): 67-72.
  • Martín-Lara MA, Ronda A, Zamora MC, Calero M 2017. Torrefaction of Olive Tree Pruning: Effect of Operating Conditions on Solid Product Properties. Fuel 202: 109-117.
  • Melikoğlu M 2013. Vision 2023: Feasibility Analysis of Turkey’s Renewable Energy Projection. Renewable Energy 50: 570-575.
  • Özaltaş M, Savran MK, Ulaş M, Kaptan S, Köktürk H 2016. Türkiye Zeytincilik Sektör Raporu, ISBN: 978-605-9175-57-9, 301 sy
  • Pantaleo A, Pellerano A, Carone MT 2009. Olive Residues to Energy Chains in The Apulia Region Part I: Biomass Potentials and Costs, J. Agric. Eng. 40(1): 37-47.
  • Romero-Garcia JM, Nino L, Martinez-Patino C, Alvarez C, Castro E, Negro MJ 2014. Biorefinery Based on Olive Biomass. State of The Art and Future Trends. Bioresource Technology 159: 421-432.
  • Spinelli R, Magagnotti N, Nati C, Cantini C, Sani G, Picchi G, Biocca M 2011. Integrating Olive Grove Maintenance and Energy Biomass Recovery with A Single-Pass Pruning and Harvesting Machine. Biomass and Bioenergy 35: 808-813.
  • Spinelli R, Picchi G 2010. Industrial Harvesting of Olive Tree Pruning Residue for Energy Biomass. Bioresource Technology 101: 730-735.
  • Sümer SK, Çiçek G, Say SM 2016a. Çanakkale İlinde Zeytin Üretimi Artık Potansiyelinin Belirlenmesi ve Değerlendirme Olanaklarının Araştırılması. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science). 12(2): 103-111.
  • Sümer SK, Say SM, Çiçek G 2016b. Çanakkale İlinin Tarla Ürünleri Artık ve Enerji Potansiyelinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31: 240-247.
  • Tan M 1995. Budama ve Yaprak Gübrelemenin Edremit Yağlık Çeşidinde Meyve Verim ve Kalitesine Etkileri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi,168 sy.
  • Toledano A, Serrano L, Labidi J 2012. Process for Olive Tree Pruning Lignin Revalorisation. Chemical Engineering Journal 193–194: 396-403.
  • TÜİK 2019. Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim adresi: www.tuik.gov.tr
  • Vera D, Jurado F, Margaritis NK, Grammelis P 2014. Experimental and Economic Study of A Gasification Plant Fuelled with Olive Industry Wastes. Energy for Sustainable Development 23: 247–257.

Determination of Coefficients and Biomass Potential for Pruning Residuals in Some Olive Varieties

Year 2021, Volume: 24 Issue: 2, 313 - 318, 30.04.2021
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.690022

Abstract

As a result of pruning operations in olive orchards, large amounts of biomass material are produced every year. In this study, it was aimed to determine the pruning residual coefficients in olive varieties grown in Southern Marmara Region of Turkey. Amount of pruning residuals and its energy potential due to olive cultivation of the region was determined.. The coefficients were compared with the values obtained from different countries. Possible uses of the residual biomass were also investigated. The study material consisted of young (0-25 years), full-yield (25-50 years) and old (over 50 years) trees of Ayvalık, Gemlik and Domat, widely grown olive varieties in the Southern Marmara Region. The experiment used a randomized plot design sampling 5 trees for each age and variety. The average coefficients of determination for pruning residues were calculated as 33.62 kg tree-1year-1 and 5668.63 kg ha-1year-1. Energy potential from pruning residues were determined to be 5.16 PJ for Southern Marmara Development Region.

Project Number

FBA-2018-2796

References

  • Acampora A, Croce S, Assirelli A, Del Giudice A, Spinelli R, Suardi A, Pari L 2013. Product Contamination and Harvesting Losses from Mechanized Recovery of Olive Tree Pruning Residues for Energy Use. Renewable Energy 53:350-353.
  • Al-Masri MR 2012. An in Vitro Nutritive Evaluation of Olive Tree (Olea Europaea) Pruning Residues as Affected by Cutting Regimen. Bioresource Technology 103:234-238.
  • Amirante R, Clodoveo ML, Distaso E, Ruggiero F, Tamburrano P 2016. A Tri-Generation Plant Fuelled with Olive Tree Pruning Residues in Apulia: An Energetic and Economic Analysis. Renewable Energy 89:411-421.
  • Anonymous 2020a. Çanakkale Directorate of Provincial Agriculture and Forestry.
  • Anonymous 2020b. Balıkesir Directorate of Provincial Agriculture and Forestry.
  • Atmaca S, Ülger S 2017. Gemlik Zeytin Çeşidinin Sık Dikime ve Farklı Budama Uygulamalarına Uygunluğunun Araştırılması: 2007-2010 Dönemi. Mediterranean Agricultural Sciences 30(1): 1-5.
  • Başçetinçelik A, Karaca C, Öztürk HH, Kaçıra M, Ekinci K 2005. Agricultural Biomass Potential in Turkey. Proceedings of the 9th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture & 27th International Conference of CIGR Section IV: The Efficient Use of Electricity and Renewable Energy Sources in Agriculture 27-29 September 2005, İzmir
  • Bellitürk K, Göçmez S, Turan HS, Bağdatlı MC, Üstündağ Ö 2018. Zeytin Budama Artıklarının Vermikompost Olarak Değerlendirilmesi. Makro Elementler. Tralleis Elektronik Dergisi 3(2):197-204.
  • Bilandzija N, Voca N, Kricka T, Matin A, Jurisic V 2012. Energy Potential of Fruit Tree Pruned Biomass in Croatia. Spanish Journal of Agricultural Research 10(2): 292-298.
  • Blasi DC, Tanzi V, Lanzetta M 1997. A Study of the Production of Agricultural Residues in Italy. Biomass and Bioenergy 12(5): 321–331.
  • Can HZ, Özer KB 2018. Yaşlı Zeytin Ağaçlarında Budamanın Bitki Gaz Alışverişi Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi 8 (1): 21-28.
  • Castillo-Ruiz FJ, Sola-Guirado RR, Castro-Garcia S, Gonzalez-Sanchez EJ, Colmenero-Martinez JT, Blanco-Roldán GL 2017. Pruning Systems to Adapt Traditional Olive Orchards to New Integralharvesters. Scientia Horticulturae 220: 122–129.
  • Christoforou E, Fokaides PA 2016. A Review of Olive Mill Solid Wastes to Energy Utilization Techniques. Waste Management 49: 346–363.
  • Cohen M, Lepesant G, Lamari F, Bilodeau C, Benyei P, Angles S, Bouillon J, Bourrand K, Landoulsi R, Jaboeuf D, Alonso-Roldan M, Espadas-Tormo I, Belandria V, Silar P, Dicko M 2018. Biomolecules from Olive Pruning Waste in Sierra Magina-Engaging The Energy Transition By Multi-Actor and Multidisciplinary Analyses. Journal of Environmental Management 216: 204-213.
  • Çiçek G, Sümer SK, Egesel CÖ, Say SM 2019. Şeftali Ağacı Budama Artık Potansiyelinin Hesaplanmasına Yönelik Katsayının Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 7(2): 299-305.
  • Demirbaş A, 1997. Calculation of Higher Heating Values of Biomass Fuels. Fuel 76(5): 431-434. Dursun Ö 2019. Zeytinde Budama. Erişim adresi: https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/kumelenme/Belgeler/Budama/10.%20Zeytinde%20Budama-1.pdf
  • FAOSTAT 2016. Erişim adresi: www.fao.org/faostat
  • Fillata U, Wickleinb B, Martín-Sampedroa R, Ibarraa D, Ruiz-Hitzkyb E, Valenciac C, Sarriónb A, Castrod E, Eugenioa ME 2018. Assessing Cellulose Nanofiber Production from Olive Tree Pruning Residue. Carbohydrate Polymers 179: 252–261.
  • Gomez-Munoz B, Valero-Valenzuela JD, Hinojosa MB, García-Ruiz R 2016. Management of Tree Pruning Residues to Improve Soil Organic Carbon in Olive Groves. European Journal of Soil Biology 74: 104-113.
  • Kaleci N 2015. Zeytin Ağacının Budanması. Zeytin Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık.
  • Karaca C, Öztürk HH 2017. The Biomass Energy Potential of Osmaniye Province from Agricultural Residues. International Advanced Researches and Engineering Congress. 16-18 Kasım 2017, Osmaniye
  • Koçer A, Kürklü A 2018, Zeytin Budama Artıklarının Peletleme ile Değerlendirilmesi. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science) 14(2): 67-72.
  • Martín-Lara MA, Ronda A, Zamora MC, Calero M 2017. Torrefaction of Olive Tree Pruning: Effect of Operating Conditions on Solid Product Properties. Fuel 202: 109-117.
  • Melikoğlu M 2013. Vision 2023: Feasibility Analysis of Turkey’s Renewable Energy Projection. Renewable Energy 50: 570-575.
  • Özaltaş M, Savran MK, Ulaş M, Kaptan S, Köktürk H 2016. Türkiye Zeytincilik Sektör Raporu, ISBN: 978-605-9175-57-9, 301 sy
  • Pantaleo A, Pellerano A, Carone MT 2009. Olive Residues to Energy Chains in The Apulia Region Part I: Biomass Potentials and Costs, J. Agric. Eng. 40(1): 37-47.
  • Romero-Garcia JM, Nino L, Martinez-Patino C, Alvarez C, Castro E, Negro MJ 2014. Biorefinery Based on Olive Biomass. State of The Art and Future Trends. Bioresource Technology 159: 421-432.
  • Spinelli R, Magagnotti N, Nati C, Cantini C, Sani G, Picchi G, Biocca M 2011. Integrating Olive Grove Maintenance and Energy Biomass Recovery with A Single-Pass Pruning and Harvesting Machine. Biomass and Bioenergy 35: 808-813.
  • Spinelli R, Picchi G 2010. Industrial Harvesting of Olive Tree Pruning Residue for Energy Biomass. Bioresource Technology 101: 730-735.
  • Sümer SK, Çiçek G, Say SM 2016a. Çanakkale İlinde Zeytin Üretimi Artık Potansiyelinin Belirlenmesi ve Değerlendirme Olanaklarının Araştırılması. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science). 12(2): 103-111.
  • Sümer SK, Say SM, Çiçek G 2016b. Çanakkale İlinin Tarla Ürünleri Artık ve Enerji Potansiyelinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31: 240-247.
  • Tan M 1995. Budama ve Yaprak Gübrelemenin Edremit Yağlık Çeşidinde Meyve Verim ve Kalitesine Etkileri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi,168 sy.
  • Toledano A, Serrano L, Labidi J 2012. Process for Olive Tree Pruning Lignin Revalorisation. Chemical Engineering Journal 193–194: 396-403.
  • TÜİK 2019. Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim adresi: www.tuik.gov.tr
  • Vera D, Jurado F, Margaritis NK, Grammelis P 2014. Experimental and Economic Study of A Gasification Plant Fuelled with Olive Industry Wastes. Energy for Sustainable Development 23: 247–257.
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Gıyasettin Çiçek 0000-0001-8260-1667

Sarp Korkut Sümer 0000-0001-7679-6154

Cem Ömer Egesel 0000-0003-0255-5678

Sait Muharrem Say 0000-0003-2525-734X

Arda Aydın 0000-0001-9670-5061

Project Number FBA-2018-2796
Publication Date April 30, 2021
Submission Date February 17, 2020
Acceptance Date September 15, 2020
Published in Issue Year 2021Volume: 24 Issue: 2

Cite

APA Çiçek, G., Sümer, S. K., Egesel, C. Ö., Say, S. M., et al. (2021). Determination of Coefficients and Biomass Potential for Pruning Residuals in Some Olive Varieties. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 24(2), 313-318. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.690022


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149