Bu çalışmada, etlik piliç kümeslerinde gidya materyali ağaç kaba talaşı yerine, alternatif bir altlık olarak kullanabilme imkanını araştırılmıştır. Çalışmada ağaç kaba talaşı ve gidya gruplarında 1575 civciv (3x525 civciv) iki deney grubunda toplam 3150 civciv kullanılmıştır. Deneme 39 gün sürdürülmüştür. Denemede her iki grup civcivlere aynı yemler verilmiştir. Deneme grupları arasında canlı ağırlık, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı ve ölüm oranı açısından önemli bir fark bulunmamıştır. Ancak, ağaç kaba talaşı grubuna göre gidya altlık grubunda daha fazla FPD (foot pad dermatitis) geliştiği görülmüş ve gruplar arasındaki fark önemli bulunmuştur (P=0,011). Sonuç olarak gidya, büyüme parametrelerinden ödün vermeden broyler kümeslerinde altlık olarak odun talaşı yerine kullanılabileceği görülmüş, ancak, altlık olarak gidya kullanılan grupta, ağaç kaba talaşı kullanılan gruba göre piliçlerin ayak tabanlarında yangıların (FPD) daha fazla olabileceği gözden kaçırılmamalıdır.
2017/1-9 YLS
The aim of the current experiment was to evaluate the possibility of the use of gyttja as an alternative litter material to pine wood shaving in broiler production. In the current experiment 3150 chicks were used in two experimental groups consisting of 1575 chicks with three repetitions (3x525 chicks). The experiment last for 39 days. During the experiment chicks in two experimental groups with same diets. There were no significant differences between experimental groups in terms of live weigth, feed consumption, feed conversion ratio and mortality. However, foot pad dermatitis (FPD) was found to be higher in the gyttja litter group and the difference between the groups was significant (P=0.011). In conclusion, gyttja could be used instead of pine wood shavings as litter in broiler houses without compromising the growth parameters. However, it should be known that there will be more FPD when using gyttja as litter in broiler production compared to using pine wood shavings.
KSÜ BAP
2017/1-9 YLS
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 2017/1-9 YLS |
Publication Date | April 30, 2021 |
Submission Date | September 23, 2020 |
Acceptance Date | November 9, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149