Bu çalışmada tek yıllık ve çok yıllık sarı ve turuncu çiçekli aynısafa bitkilerinde en yüksek drog çiçek verimi ve uçucu yağ oranını belirlemek amaçlanmıştır. Materyal olarak kullanılan tek ve çok yıllık sarı turuncu renkli Calendula officinalis L. tohumları Ege Üniversitesi Botanik bahçesinden temin edilmiştir. Deneme Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu deneme tarlasında 1000 m2 alanda üç tekerrürlü olarak bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 28 Mart 2016 tarihinde kurulmuştur. Çiçekler tam çiçeklenme döneminde her 10 günde bir toplanmış ve her hasatta sarı ve turuncu çiçekler, tek yıllık ve çok yıllık olarak ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Hasat edilen çiçekler tartıldıktan sonra 30 oC’ de kurutma dolabında kurutulmuştur. Uçucu yağ içeriği su distilasyonu metoduna göre volümetrik olarak belirlenmiştir. En yüksek drog çiçek verimi çok yıllık Calendula türlerinden sağlanmış ve sarı renkliler için 7.54 kg da-1 iken, turuncu renklilerde 7.28 kg da-1 olmuştur. En yüksek uçucu yağ içeriği ise yine çok yıllıklardan sari renk çiçeklilerde % 0.051, turuncu renk çiçeklilerden ise % 0.020 olarak ölçülmüştür. Genel olarak uçucu yağ içeriklerinin çok yıllık bitkilerde tek yıllıklara göre, arı renklilerin ise turuncu renkliler göre daha yüksek verim sağladığı belirlenmiştir.
The aim of this study was to determine the highest dry flower yield and essential oil content of yellow and orange flowered annual and perennial marigold plants. Annual and perennial Calendula officinalis L. plant seeds with yellow and orange flower obtained from Research and Application Center of Botanical Garden and Herbarium, Ege University were used as a study material. The experiment was established to the 1000 m2 area of Ege University Odemis Vocational School field according to split-split plot parcel design with three replications on 28th of March 2016. Flowers were harvested when the plants in full blossom stage, every ten days. Annual yellow and orange flowers and perennial yellow and orange flowers were evaluated separately for each harvest. Totally seven harvest were done. All fresh flowers were weighed after then dried in a drying cabinet at 30 oC and essential oil contents were obtained by hydro distillation method. The highest dry flower yields for perennial plants were provided for yellow flowered plants; at 7.54 kg da-1 and for orange flowered plants; 7.28 kg da-1. The highest essential oil contents in perennial were determined for yellow flowered plants as 0.051%, and orange flowered plants; 0.020%. In general, it can be said that content of essential oil is higher in perennial plants than single years.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Submission Date | May 30, 2020 |
Acceptance Date | October 2, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149