Geleneksel tıpta yüzyıllardır tüm dünyada kullanılan propolis, bal arılarının bitkilerin tomurcuklarını ve polen tanelerini salgıladıkları enzimlerle karıştırıp elde ettikleri kompleks içeriğe sahip reçinemsi doğal bir üründür. Toplanma bölgesi, bitki kaynağı, arı çeşitliliği ve toplandığı yerin ikliminin farklı olması sebepleriyle propolis farklı içeriklere sahip olabilmektedir. Farklı bölgelerle ilgili çok sayıda çalışma olmasına rağmen, Artvin ilinin Şavşat bölgesine ait propolis ile ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmanın amacı Artvin Şavşat yöresine ait propolisin farklı sıcaklıklarda (45 ve 60 ºC) fosfat tampon tuz çözeltisi (PBS) ile hazırlanan ekstraktlarının antioksidan özelliklerinin (demir indirgeyici güç tayini, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikal süpürme aktivitesi, toplam fenolik ve toplam flavonoid madde miktarı) tespit edilmesi ve ekstraktların eritrosit hemoliz inhibisyon özelliklerinin belirlenmesidir. PBS’li ekstraktların toplam fenolik (11.91±0.5-24.14±1.38 mg gallik asit eşdeğeri-g propolis) ve toplam flavonoid (1.79±0.03-2.13±0.07 mg kuersetin eşdeğeri-g propolis) madde miktarı, demir indirgeyici güç tayini (12.80±0.36-27.15±0.12 mg askorbik asit eşdeğeri-g propolis), DPPH (%22.86±0.5-31.24±1.33) ve eritrosit hemoliz inhibisyonu (%55.58±0.57-96.37±0.02) spektrofotometrik yöntemler kullanılarak belirlendi. Deneylerin sonucunda 60 ºC sıcaklıkta elde edilen PBS’li ekstraktın, antioksidan özellikleri ve eritrosit hemolizini inhibe etme oranının 45 ºC de elde edilen ekstrakta göre yüksek olduğu tespit edildi. Ekstraktların eritrosit hemolizini inhibe edici ve yüksek antioksidan özellik gösteren moleküllerinin belirlenmesi için daha ileri çalışmalar gerekmektedir.
Propolis, which has been used in traditional medicine for hundreds of years all over the world, is a resinous natural product with a complex content obtained by honey bees by mixing the buds of plants and pollen grains with enzymes they secrete. Propolis may have different contents due to the gathering region, plant source, bee variety and climate of the place where it is collected. Although there are many studies related to different regions, so far the propolis of the Şavşat region in Artvin have not been studied yet. The aim of this study is to determine the antioxidant properties (determination of iron reducing power, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity, total phenolic and total flavonoid content) of propolis extracts of Artvin Şavşat region prepared with phosphate buffer salt solution (PBS) prepared at different temperatures (45 and 60 ºC) and to determine the erythrocyte hemolysis inhibition properties of the extracts. Total phenolic (11.91 ± 0.5-24.14 ± 1.38 mg gallic acid equivalent-g propolis) and total flavonoid (1.79 ± 0.03-2.13 ± 0.07 mg quercetin equivalent-g propolis) content of PBS extracts, iron reducing power determination (12.80 ± 0.36-27.15 ± 0.12 mg ascorbic acid equivalent /-g propolis), 2,2-diphenyl-1-picrilhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity (%22.86±0.5-31.24±1.33) and erythrocyte hemolysis inhibition (%55.58±0.57-96.37±0.02) were determined using spectrophotometric methods. As a result of the experiments, it was determined that the extract with PBS obtained at a temperature of 60 ºC was higher than the extract obtained at 45 ºC, in terms of antioxidant properties and erythrocyte hemolysis inhibition ratio. Further studies are required to identify molecules that inhibit erythrocyte hemolysis in extracts and have antioxidant properties.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Submission Date | July 7, 2020 |
Acceptance Date | October 21, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149