Bu çalışma 2018 yılında farklı tuz konsantrasyonlarının çimlenme ve çıkış üzerine etkisini belirlemek amacıyla kontrollü koşullardaki iklim odasında ve inkübatörde yürütülmüştür. Araştırma, 20±1.0 C°’lik sabit ortam sıcaklığına sahip kontrollü kabin içerisinde karanlık koşullarda gerçekleştirilmiştir. Denemede; Süzer, Samibey, Licord, NK Karavel ve Orkan kolza çeşitlerine ait tohumlar ve tuzun kontrol ile beraber 25, 50 ve 75 mMol dozları kullanılmıştır. Sonuç olarak; farklı NaCl tuzlarının dozları artmasıyla çimlenme oranı, hassaslık indeksi, çimlenme indeksi, çıkış indeksi, çıkış oranı, sürgün uzunluğu, kök uzunluğu, yaş sürgün ağırlığı, yaş kök ağırlığı, kuru kök ağırlığı, kuru sürgün ağırlığı ve tuza tolerans yüzde özelliklerinin tuz miktarına bağlı olarak azaldıkları belirlenmiştir. Tuz konsantrasyonlarının artmasıyla çimlenme hızı ve çıkış hızının uzadığı belirlenmiştir. Çimlenme oranı %90.2-64.2, çimlenme hızı 2.775-3.214 gün, hassaslık indeksi 1.0015-1.329, çimlenme indeksi 11.75-7.965, çıkış oranı %56.7-47.6, çıkış hızı 7.037-4.77 gün, sürgün uzunluğu 16.85-12.358 cm, kök uzunluğu, 4.124-2.989 cm, yaş sürgün ağırlığı 0.81-0.53 gr, yaş kök ağırlığı 0.168-0.092 gr, kuru sürgün ağırlığı 0.0408- 0.0289 gr, kuru kök ağırlığı 0.042-0.0271 gr, tuza tolerans yüzdesi %99.04-64.08, çıkış indeksi 3.5504- 2.543 arasında değişim göstermiştir. Araştırmada NaCI, kolza bitkisinde çimlenme ve çıkış özelliklerini fide gelişimi yönünden olumsuz etkilediği belirlenmiştir.
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ, BÜBAP KOORDİNATÖRLÜĞÜ
BAP-ZF-.2018.00.007
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ BAP KOORDİNATÖRLÜĞÜNE TEŞEKKÜR EDERİZ
This study was conducted to determinate of effect of different salt concentrations on germination and emergence of different rapeseed (Brassica napus L.) genotypes in controlled climate chamber and incubator in 2018. The research was conducted in a controlled cabinet with constant ambient temperature of 20 ± 1.0 C° under dark conditions. In the trial; Süzer, Sami Bey, Licord, NK Caravel and Orkan canola varieties and 25, 50 and 75 mMol salt concentration were used. The results indicated that with increasing doses of NaCl s, germination rate sensitivity index, germination index, emergence index, emergence rate, shoot length, root length, wet shoot weight, wet root weight, dry root weight, dry shoot weight and salt tolerance percent characteristics were decreased. It was determined that germination and emergence rates increased with increasing salt concentrations. Germination rate, germination speed, sensitivity index, germination index, emergence rate, emergence speed, shoot length, root length, shoot fresh weight, root fresh weight, shoot dry weight, root dry weight, salt tolerance percentage, and the emergence index ranged between 90.2-64.2%, 2.775-3.214 days, 1.0015-1,329, 11.75-7.965, 56.7-47.6 %, 7.037-4.77 days, 16.85-12.358 cm, 4.124-2.989 cm, 0.81-0.53 g, 0.168-0.092 g, 0.0408-02828 g, 0.042-0.0271 g. 99.04-64.08%, and 3.5504-2.543, respectively.
Canola (Brassica napus L.) Salt stress Germination Emergence NaCl
BAP-ZF-.2018.00.007
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | BAP-ZF-.2018.00.007 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2021 |
Gönderilme Tarihi | 13 Temmuz 2020 |
Kabul Tarihi | 19 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021Cilt: 24 Sayı: 5 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.