The objective of this study was to determine the amount of the elements of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) eggs obtained from different stations. The study was conducted in 5 different production areas that are producing the most rainbow trout eggs in Turkey. Element analysis (Na, Mg, Al, P, K, Ca, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Zn, As, Se, Cd, Ba, Pb, Hg, and Cu) of rainbow trout eggs were performed using ICP-MS (Inductively Coupled Plasma- Mass Spectrometer). At the end of the study, it was determined that the daily consumption limit for selected elements (Ca, P, Mg, Zn, Mn, Ni and Se) was not exceeded in individuals consuming 100g of rainbow trout eggs per day. The daily intake recommended by the European Communities Commission was determined to be sufficient for the K, Ca, P, Mg, Fe, Zn, Cu and Mn elements in rainbow trout eggs. The Cd and Pb values of rainbow trout eggs obtained from different stations were determined significantly less than the values included in the Turkish Food Codex. The results of this study were thought to be important for both consumers and juvenile rainbow trout producers.
Bu çalışmanın amacı, farklı istasyonlardan elde edilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yumurtalarının element miktarının belirlenmesidir. Çalışma, Türkiye'de en fazla gökkuşağı alabalığı yumurtası üreten 5 farklı üretim alanında gerçekleştirilmiştir. Gökkuşağı alabalığı yumurtalarının element analizi (Na, Mg, Al, P, K, Ca, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Zn, As, Se, Cd, Ba, Pb, Hg ve Cu) İndüktif Olarak Eşleştirilmiş Plazma-Kütle Spektrometresi (ICP-MS) kullanılarak yapılmıştır. Çalışma sonunda, günde 100g gökkuşağı alabalığı yumurtası tüketen bireylerde seçili elementlerin (Ca, P, Mg, Zn, Mn, Ni ve Se) günlük tüketim limitinin aşılmadığı tespit edilmiştir. AB Komisyonu tarafından önerilen günlük alım miktarları Gökkuşağı alabalığı yumurtalarındaki K, Ca, P, Mg, Fe, Zn, Cu ve Mn elementleri için yeterli olduğu belirlenmiştir. Farklı istasyonlardan elde edilen gökkuşağı alabalığı yumurtalarının Cd ve Pb değerleri, Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan değerlerden önemli ölçüde daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın bulgularının hem tüketiciler hem de yavru gökkuşağı alabalığı üreticileri için bilgi edinmede önemli olduğu düşünülmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2021 |
Submission Date | December 15, 2020 |
Acceptance Date | February 11, 2021 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149