Çalışmada, Kahramanmaraş ilinde bulunan Paliurus spina–christi Mill. (Karaçalı) bitkisinin meyve ve yaprak kısımlarından elde edilen su ve etanol ekstrelerinin antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri incelenmiştir.. Ekstrelerin antioksidan aktiviteleri, CUPRAC, DPPH ve ABTS yöntemleri ile belirlendi ve sonuçlar, BHT ve Troloks standart maddeleriyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bitki ekstrelerinin antimikrobiyal aktiviteleri ise agar kuyu difüzyon yöntemi kullanılarak belirlenmiştir.
CUPRAC yöntemine göre, bitki ekstrelerinin 800 µg/ml konsantrasyondaki antioksidan aktivitelerinin, standart antioksidan maddelere göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Bitkinin yaprak kısmının etanol ekstresinin DPPH radikali giderme aktivitesinin Trolokstan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. ABTS yönteminde ise, bitkinin meyve kısmının radikal giderme aktivitesinin yüksek ve standart antioksidanlara yakın olduğu tespit edilmiştir.
Agar kuyu difüzyon yöntemi sonucunda elde edilen verilere göre Pasteurella multicoda ve Bacillus cereus bakterileri dışında tüm mikroorganizmalar üzerinde meyve ve yaprak kısmından elde edilen etanol ekstrelerinin en yüksek zon çapına sahip olduğu, bitkinin meyve kısmının etanol ekstresi ise Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae ve Candida albicans’da daha etkili olduğu tespit edilmiştir
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
2018/2-13 YLS
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
In this study, the antioxidant and antimicrobial activities of the water and ethanol extracts obtained from the fruit and leaves of Paliurus spina-christi Mill., in the city of Kahramanmaras, were investigated. The antioxidant activities of the extracts were determined using the CUPRAC, DPPH, and ABTS methods, and the results were evaluated by comparing them with those of BHT and Trolox, as standard substances. On the other hand, the antimicrobial activities of the plant extracts were identified using the agar well diffusion method.
According to the CUPRAC method, the antioxidant activities of the plant extracts at a concentration of 800 µg/mL were found to be lower than those of the standard antioxidant substances. The DPPH radical scavenging activity of the ethanolic extract of the leaves of the plant was found to be higher than that of Trolox. In the ABTS method, the radical scavenging activity of the fruit of the plant was found to be high and close to those of the standard antioxidants.
According to the data obtained from the agar well diffusion method, ethanol extracts obtained from fruit and leaf parts on all microorganisms except Pasteurella multicoda and Bacillus cereus bacteria have the highest zone diameter. The ethanol extract of fruit of the plant was found to be more effective in Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae and Candida albicans.
2018/2-13 YLS
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 2018/2-13 YLS |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | December 4, 2020 |
Acceptance Date | April 7, 2021 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 6 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149