Bu çalışmada Türkiye’nin beş farklı bölgesindeki gökkuşağı alabalığı yetiştiricilik tesislerinden izole edilen 33 Yersinia ruckeri yağ asit miktarlarındaki değişimler incelenmiştir. Bütün suşların koloni ve hücre morfolojisi ile biyokimyasal özellikleri yönünden incelenmesi sonucu Y. ruckeri olduğu ortaya konulmuştur. Bütün Y. ruckeri suşlarında 12:0 (Laurik asit), 14:0 (Miristik asit), 16:0 (Palmitik asit), 16:1n-7 (Palmitoleik asit), 17:1 (Heptadekanoik asit), 18:1n-9c (Oleik asit), 18:2n-6c (Linoleik asit), 18:3n-3c (Alfa-linoleik asit), 22:0 (Behenik asit), 22:1 (Dokosenoik asit) ve 24:1 (Tetrakosenoik asit) gibi 11 önemli yağ asidi tespit edilmiştir. İzolatların biyokimyasal özellikleri karşılaştırılmıştır. Yağ asidi ve biyokimyasal özellikler arasında farklılık bulunamamıştır. Bu çalışmada Türkiye’deki gökkuşağı alabalığı yetiştiricilik tesislerinden izole edilen Y. ruckeri suşlarının yağ asidi kompozisyonunun büyük oranda homojen olduğu görülmüştür.
In this study, a total of 33 Yersinia ruckeri isolates were obtained from rainbow trout farms in the five different region of Turkey. We were determined to changes in fatty acids group of the strains. All the isolates were identified as Y. ruckeri based on colonical, cellular morphology and biochemical characters. All Y. ruckeri 11 major fatty acids, including 12:0 (Laurik acid), 14:0 (Miristik acid), 16:0 (Palmitik acid), 16:1n-7 (Palmitoleik acid), 17:1 (Heptadekanoik acid), 18:1n-9c (Oleik acid), 18:2n-6c (Linoleik acid), 18:3n-3c (Alfa-linoleik acid), 22:0 (Behenik acid), 22:1 (Dokosenoik acid) and 24:1 (Tetrakosenoik acid). Compared to isolates biochemical property. There was no different between fatty acids and biochemical characteristics. The results of this study show that the fatty acids composition of Y. ruckeri isolated strains from rainbow trout farms in Turkey is on a large scale homogenous.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | December 9, 2020 |
Acceptance Date | March 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 6 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149