In many studies conducted in recent years, it has been found that the beneficial natural ingredients found in mushrooms are very important in curing various diseases and eliminating disease factors. It has been reported that fungi that spread in different countries have biological activities. In this study, antioxidant level (TAS), oxidant level (TOS), and antibacterial and antifungalactivity of Entoloma sinuatum (Bull.) P. Kumm were determined. Ethanol extract of the mushroom was extracted in a Soxhlet apparatus. Antioxidant and oxidant levels were determined using Rel Assay TAS and TOS kits. Also, antimicrobial activity was tested against bacterial and fungal strains using the agar dilution method. As a result of the studies, the TAS value of the mushroom was determined 2.64±0.15, the TOS value was 6.58±0.23, and the OSI (Oxidative stress index) value was 0.25±0.02. In addition, it was determined that the ethanol extract of the mushroom was effective against bacteria at 200 and 400 μg/mL, and against fungi at 50 μg/mL concentrations. As a result, it was determined that E. sinuatum is a natural antioxidant and antimicrobial agent.
We thanks to Osmaniye Korkut Ata University, Central Research Laboratory for their support.
Son yıllarda yapılan birçok çalışmada mantarlarda bulunan faydalı doğal bileşenlerin çeşitli hastalıkları iyileştirmede ve hastalık etkenini ortadan kaldırmada çok önemli olduğu bulunmuştur. Farklı ülkelerde yayılış gösteren mantarların biyolojik aktivitelerinin olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada Türkiye’de Entoloma sinuatum (Bull.) P. Kumm’un antioksidan seviyesi, oksidan seviyesi ve antimikrobiyal aktivitesi belirlendi. Mantarın etanol özütü soxhlet cihazında çıkarıldı. Antioksidan ve oksidan seviyeleri Rel Assay TAS ve TOS kitleri kullanılarak belirlendi. Ayrıca antibakteriyel ve antifungal aktivite agar dilüsyon metodu kullanılarak bakteri ve fungus suşlarına karşı test edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda mantarın TAS değeri 2.64±0.15, TOS değeri 6.58±0.23 ve OSI (Oksidatif stres indeksi) değeri 0.25±0.02 olarak belirlendi. Ayrıca mantarın etanol özütünün bakterilere karşı 200 ve 400 μg/mL, funguslara karşı 50 μg/mL konsantrasyonlarda etkili olduğu belirlendi. Sonuç olarak E. sinuatum'un doğal antioksidan ve antimikrobiyal ajan olduğu belirlendi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2022 |
Submission Date | February 14, 2021 |
Acceptance Date | May 6, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149