Adana ilinde kurulu bulunan ve Şam keçisi yetiştiriciliği yapan özel bir işletmede Çukurova’nın yaz mevsimindeki sıcak ve nemli ikliminde fazla süt verecek keçi genotipi geliştirmek amacı ile Alpin x Şam keçisi melezlemesi yapılmıştır. Bu çalışmada doğum ve sütten kesim arası dönemde melez oğlakların büyüme özellikleri Şam keçisi oğlakları ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini 136 baş saf Şam keçisi ile 36 baş Şam ve Alpin keçisi melezleri ve onların oğlakları oluşturmuştur. Oğlaklar ilk 15 gün annelerinin sütü ile (0.70 litre / baş / gün) beslenmişlerdir. Bu dönemden sonra % 60 anne sütü ve %40 oğlak mamasından oluşan karışım oğlakların beslenmesinde kullanılmıştır. On günlük yaştan itibaren oğlak büyütme yemi ve yonca kuru otu verilen oğlaklar 60 günlük yaşta sütten kesilmişlerdir. Çalışma sonunda melez ve Şam keçisi oğlaklarında sırası ile doğum ağırlıkları 2.5 ± 0.07 kg ve 2.7 ± 0.05 kg (P<0.05), sütten kesim ağırlıkları 10.3 ± 0.11 kg ve 9.5 ± 0.06 kg (P<0.01), sütten kesimde yaşama güçleri %75.6 ve %86.3 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; Şam keçileri doğumda daha fazla canlı ağırlığa sahip olmuşlar ancak bu farklılık sütten kesimde tersine dönmüştür. Diğer taraftan melezlerde yaşama gücü daha düşük seviyede olmuştur.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
19.YL.042
Araştırmacılar Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'ne (19.YL.042) maddi desteklerinden dolayı teşekkür eder.
Alpine and Damascus goats were crossbred in a private goat farm established in Adana that engaged in raising Damascus goat in order to develop a goat genotype that will give more milk in the hot and humid climate in summer of Çukurova region. In this study, the growth characteristics between birth and weaning of the crossbred kids were compared with Damascus kids. The animal material for the study consisted of 136 head of pure Damascus goats and 32 head of Damascus goats crossbred with Alpine goat as well as their kids. The kids were fed with their dams' milk (average 0.70 litre / head / day) for the first 15 days after birth. After this period, a mixture containing 60% goat milk and 40% kid food was used in the feeding of the kids. Kids that given kid rearing concentrate and alfalfa hay after 10th days age were weaned at the age of 60 days. At the end of the study, birth weights, weaning weights and survival rate at weaning of the crossbred and Damascus kids were determined as 2.5 ± 0.07 kg and 2.7 ± 0.05 kg (P <0.05), 10.3 ± 0.11 kg and 9.5 ± 0.06 kg (P <0.01), 75.6% and %86.3, respectively. In conclusion; Damascus goats had more live weight at birth, but this difference was reversed at weaning. On the other hand, the average survival rate was lower in the crossbreeds.
19.YL.042
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 19.YL.042 |
Publication Date | April 30, 2022 |
Submission Date | April 1, 2021 |
Acceptance Date | June 4, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149