Bu çalışma biberiye yapraklarından elde edilen ekstraktın yonca otunun in vitro metan (CH4) üretimine, gerçek sindirim derecesine (GSD), taksimat faktörüne (TF), mikrobiyal proteinine(MP) ve mikrobiyal proteinin sentezleme etkinliğine (MPSE) etkisini saptamak için düzenlenmiştir. Biberiye ekstraktı yonca otunun in vitro gaz, CH4, GSD, TF, MP ile MPSE değerlerini önemli derecede etkilemiştir (P<0.001). Yonca otunun in vitro gaz üretimi 92.80 ml ile 109.16 ml/500 mg kuru madde (KM) arasında değişmiştir. Ağustos ayında hasat edilen biberiye ekstraktı ve kurutularak ekstraksiyon yapılan grup hariç diğer gruplarda in vitro gaz üretimini önemli düzeyde artırmıştır (P<0.001). Biberiye ekstraktı CH4 üretimini hem ml, hem de % olarak önemli derecede artırmış ve sırasıyla; 14.66-25.36 ml ile %15.76- %25.36 arasında saptanmıştır. Biberiye ekstraktı yonca otunun GSD’ni önemli derecede düşürmüş ve GSD %67.07-%72.50 arasında bulunmuştur. Biberiye ekstraktı ilavesi mikrobiyal protein üretimini ve sentezleme etkinliğini önemli derecede azaltmıştır (P<0.001). Mikrobiyal protein üretimi 85.56 mg ile 140.20 mg arasında olmuştur. Eylül ayında elde edilmiş taze biberiye ekstraksiyonu en düşük MP ve MPSE neden olduğu saptanmıştır.
Sonuç olarak biberiye ekstraktının mikrobiyal protein, sindirim derecesi ve CH4 üretimindeki olumsuz etkisinden dolayı ruminant rasyonlarında kullanımı önerilmemektedir.
ABSTRACT
The current experiment was conducted to determine the effect of rosemary extract on in vitro methane production, tru digestibility, partitioning factor, microbial protein and efficiency of microbial protein production of alfalfa hay. Rosemary extract significantly (P<0.001) affected the in vitro gas production, methane production, true digestibility, partitioning factor, microbial protein and efficiency of microbial protein of alfalfa hay (P<0.001). The gas production ranged from 92.80 ml to 109.16 ml/500 mg dry matter. The gas production significantly increased with supplementation of rosemary extract except for that supplemented with dry rosemary extract obtained by drying and that in August(P<0.001). The highest gas production was obtained in that group supplemented with fresh rosemary extract obtained in September. Rosemary extract significantly increased the methane production in both ml or %. The methane production in both ml and % ranged from 14.66 to 25.36 ml and % 15.76 to 25.36 respectively. Rosemary extract significantly decreased true digestibility of alfalfa hay. The true digestibility ranged from % 67.07 to 72.50. Supplementation of rosemary extract significantly decreased microbial protein production and efficiency of microbial protein production. Microbial protein ranged from 85.56 to 140.20 mg. The lowest microbial protein production and efficiency of microbial protein production were obtained in that group supplemented with fresh rosemary extract obtained in September. As a conclusion, rosemary extract is suggested to use in ruminant diets to manipulate the ruminal fermentation due to negative effect on microbial production, digestibility and methane production.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | April 26, 2021 |
Acceptance Date | June 24, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149