Yozgat ili lahana üretim alanlarında 2018-2019 vejetasyon döneminde yumuşak çürüklük hastalık etmenlerinin tanılanmasına yönelik survey çalışmaları yapılmıştır. Yaprak, gövde ve kök kısımlarında sulu-ıslak lezyonlar ve çürüme belirtisi sergileyen dokulardan bakteriyel etmeninin izolasyonu için Crystal Violet Pectate (CVP) besi yeri kullanılmıştır. Farklı tarlalardan toplanan 24 şüpheli bitki örneğinden CVP besi yerinde çukur oluşturan 16 adet pektolitik izolat elde edilmiştir. Şeffaf, konveks ve kenarları krater formda olduğu tespit edilen bakteriyel izolatların gram negatif, fakültative anaerob, oksidaz negatif, katalaz pozitif, UV-ışık altında King B besi yerindeki kolonilerinin floresans parlama göstermediği belirlenmiştir. Patates dilimlerinde ve lahana bitkilerinde yumuşak çürüklük belirtilerine neden olan izolatların 37 ºC’de gelişebildiği, %5’lik NaCl içeren sıvı besi yerinde türbidite oluşturduğu ve tütün yapraklarında aşırı duyarlılık reaksiyonuna neden olduğu belirlenmiştir. Elde edilen 16 izolat ile yapılan PCR analizlerde, izolatların tamamı Pectobacterium spp. için spesifik Y1/Y2 primerleri ile 434 bç, P. carotovorum subsp. carotovorum için spesifik EXPCCF/EXCPCCR primerleri ile ise 550 bç büyüklüğünde PCR ürünü oluşturmuştur. Yapılan biyokimyasal, fizyolojik, patojenite ve moleküler analizler sonucu test edilen 16 izolatın P. carotovorum subsp. carotovorum olduğunu göstermiştir. Yapay inokulasyon yapılan lahana bitkilerinde patojenik izolatların sulu-ıslak lezyonlar şeklinde yumuşak çürüklük belirtilerine neden olduğu gözlemlenmiştir. P. carotovorum subsp. carotovorum’un Yozgat ili beyaz baş lahana üretim alanlarında yumuşak çürüklük hastalığının enfeksiyon kaynağı olduğu ilk kez bu çalışma ile tespit edilmiştir.
Yozgat Bozok Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı
6602c-ZF/18-237
Bu çalışma, Yozgat Bozok Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından finansal olarak desteklenmiştir
During the 2018-2019 vegetation period, survey was conducted to identify soft rot disease agent in the white head cabbage production areas of Yozgat. Crystal Violet Pectate (CVP) medium was used for the isolation of bacterial agent from tissues showing watery-wet lesions and rotting signs on leaves, stems and roots. A total of 16 pectolytic isolates that formed cavity in the CVP medium were obtained from 24 suspicious plant samples collected from different fields. The colonies of bacterial isolates detected as transparent, convex and crater with edges were gram negative, facultative anaerobe, oxidase negative, catalase positive, and did not show fluorescence on the King B-medium under UV-light. It has been determined that isolates caused soft rot symptoms in potato slices and cabbage plants could grow at 37 ºC, had turbidity in liquid medium containing 5% NaCl and cause hypersensitivity reaction in tobacco leaves. In PCR analyses with obtained 16 isolates revealed that all of the isolates generated 434 bp and 550 bp PCR product using Y1/Y2 and EXPCCF/EXCPCCR primers which were recommended for the identification of Pectobacterium spp, and P. carotovorum subsp. carotovorum, respectively. Based on biochemical, physiological, pathogenicity and molecular analysis results, 16 isolates were identified as P. carotovorum subsp. carotovorum. It has been also observed that all pathogenic isolates caused signs of soft rot in the form of watery-wet lesions in artificially inoculated cabbage plants. It was determined for the first time with this study that P. carotovorum subsp. carotovorum is the source of soft rot disease infection in the white head cabbage production areas of Yozgat province.
6602c-ZF/18-237
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 6602c-ZF/18-237 |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | May 27, 2021 |
Acceptance Date | July 8, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149