Bu çalışmada, turuncu renge, kendine özgü tat ve yapıya sahip, lif, antioksidan, fenolik bileşikler bakımından zengin bir meyve olan Trabzon hurması (Diospyros kaki), nektara işlenerek değerlendirilmiş ve nektarlara farklı yoğunluklarda (15, 30 ve 60 dk - 24 kHz) ultrases enerjisi uygulanmıştır. Nektarların 20-60 s-1 kayma hızı aralığı ve sabit sıcaklıktaki bazı reolojik özellikleri belirlenmiştir. Hurma nektarının akış davranışını açıklayan en uygun modelin Ostwald-de Waele olduğu (R2>0.98410), sırasıyla 1.4640 - 0.5308 ve 0.2815 - 0,3954 aralığında değişim gösteren modele ait kıvam indeksi (k, mPa.s) ve akış davranış indeksi (n) parametreleri ile birlikte ortaya konulmuştur. Nektarlara uygulanan ultrases uygulama süresi arttıkça nektarların viskozite değerinde 112.70 ‘den 59.75 mPas seviyesine önemli düzeyde azalma meydana geldiği belirlenmiştir. Bu nedenle, ultrases uygulamasının Trabzon Hurması nektarı gibi yüksek viskoziteli ürünlerin viskozitesini azaltarak tüketimini kolaylaştırma potansiyeli bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Sayın hocalarım Prof.Dr.Tunç Koray Palazoğlu ve Doç.Dr. Asiye Akyıldız’a, katkı ve yardımlarından dolayı teşekkür ederim.
In this study, persimmon (Diospyros kaki), a fruit rich in fiber, antioxidants and phenolic compounds which has orange color, distinctive taste and texture, was evaluated by producing nectar, and different intensities of ultrasound energy (15, 30 and 60 min - 24 kHz) were applied to nectars. The shear rate range between 20-60 s-1 and some rheological properties of the nectars at constant temperature were determined. It was revealed that Ostwald-de Waele is the best model that explains the rheological behavior of persimmon nectar (R2>0.98410) with the consistency coefficient (k, mPa.s) ve flow behaviour index (n) parameters changing between 1.4640-0.5308 and 0.2815-0.3954, respectively. It was determined that as the ultrasound application time applied to the nectars increased, the viscosity value of nectars decreased from 112.70 to 59.75 mPa.s. Therefore, it can be concluded that ultrasound application has potential to facilitate the consumption of high viscosity products such as persimmon nectar by reducing the viscosity.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2022 |
Submission Date | December 31, 2020 |
Acceptance Date | July 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149