In this study, Ala plums were obtained from 6 different regions of Daday district of Kastamonu province, and Uryani plums were obtained by peeling and drying these Ala plums. Moisture, dry matter, pH and titratable acidity values were determined in plum samples and total antioxidant activity, total phenolic compound and total flavonoid content were compared. Average values of moisture, dry matter, pH and titratable acidity of Ala plums were determined as 80.24±1,19%; 19.76±1,20%; 3.80±0,09; 0.61±0,08%, respectively. The mean values of total antioxidant capacity, total phenolic compound and total flavonoid contents of Ala plum were determined as 3.26±0.63 mg ascorbic acid equivalent (AE) g-1; 0.67±0.19 mg gallic acid equivalent (GAE) g-1; 0.80±0.15 mg quercetin equivalent (QE) g-1, respectively. The mean values of total antioxidant capacity, total phenolic compound and total flavonoid content in dry matter of the Ala plums were determined as 16.26±2.30 mg AE g-1; 3.32±0.79 mg GAE g-1; 4.00±0.55 mg QE g-1, respectively. The mean values of total antioxidant capacity, total phenolic compound and total flavonoid content of Uryani plums were determined as 14.67±2.28 mg AE g-1; 2.49±0.79 mg GAE g-1; 2.71±0.55 mg QE g-1, respectively. According to the results, it was determined that the heat treatment applied during the drying process caused a decrease in the total antioxidant capacity, total phenolic compound and total flavonoid substance values of plum samples.
Bu çalışmada Kastamonu ilinin Daday ilçesinin 6 farklı bölgesinden Ala erikler temin edilmiş, bu Ala eriklerin kabuklarının soyularak kurutulmasıyla da Üryani erikler elde edilmiştir. Erik örneklerinde nem, kurumadde, pH ve titrasyon asitliği değerleri belirlenmiş ve toplam antioksidan aktivite, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid madde içerikleri karşılaştırılmıştır. Ala eriklerin nem, kurumadde, pH ve titrasyon asitliği ortalama değerleri sırasıyla %80.24±1,19; %19.76±1,20; 3.80±0,09; %0.61±0,08 olarak tespit edilmiştir. Ala eriklerin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 3.26±0.63 mg askorbik asit eşdeğeri(AE) g-1; 0.67±0.19 mg gallik asit eşdeğeri (GAE) g-1; 0.80±0.15 mg quercetin eşdeğeri (QE) g-1 olarak belirlenmiştir. Ala eriklerin kurumaddedeki toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 16.26±2.30 mg AE g-1; 3.32±0.79 mg GAE g-1; 4.00±0.55 mg QE g-1 olarak tespit edilmiştir. Üryani eriklerinin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 14.67±2.28 mg AE g-1; 2.49±0.79 mg GAE g-1; 2.71±0.55 mg QE g-1 olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kurutma işlemi esnasında uygulanan ısıl işlemin erik örneklerinin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileşik ve toplam flavonoid madde miktarlarında azalmaya sebep olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2022 |
Submission Date | February 26, 2021 |
Acceptance Date | May 6, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149