Bu çalışmada gümüş nanopartiküllerin biyosentezinin Box-Behnken yöntemi ile optimize edilmesi amaçlandı. Beyaz propolis özütü, bir indirgeme ve stabilize edici ajan olarak kullanıldı. Beyaz propolis özüt çözeltisi kullanılarak sentezlenen gümüş nanopartiküller, mikrodalganın gücü, zaman, AgNO3 (gümüş nitrat) konsantrasyonu ve beyaz propolis özüt çözeltisinin hacminin AgNO3 hacmine oranı gibi farklı faktörlerin etkisi dikkate alınarak Box-Behnken yöntemi ile optimize edildi. Matematiksel modellemede ikinci dereceden polinom modeli kullanıldı ve bağımsız değişken-yanıt ilişkisini belirlemek için yanıt yüzey analizi yapıldı. Optimum koşullar 10 mM AgNO3 konsantrasyonu, oran: 0.3, 150-watt mikrodalga gücü ve 35 saniye olarak belirlendi. Optimize edilmiş gümüş nanopartiküller, FTIR (Kızılötesi) spektroskopisi, UV-VIS (Ultraviyole görünür bölge) spektrofotometri ve DLS (Dinamik ışık saçılımı) kullanılarak karakterize edildi. Ek olarak, optimize edilmiş gümüş nanopartiküllerin antibakteriyel aktivitesi Staphylococcus aureus (S. aureus), Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae), Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) ve Enterococcus faecalis (E. faecalis) suşlarına karşı test edildi. Gümüş nanopartiküllerin bakteriler üzerinde propolis ekstraktına göre daha etkili olduğu gözlendi.
In this study, it was aimed to optimize the biosynthesis of silver nanoparticles with a Box-Behnken design. The white propolis extract was utilized as the reduction and stabilizing agent. The synthesized silver nanoparticles using white propolis extract solution were optimized by Box-Behnken design considering the effect of certain independent variables such as microwave power, time, and concentration of AgNO3 (silver nitrate). A quadratic polynomial model was used in mathematical modeling and response surface analysis was performed to determine the independent variable-response relationship. The optimum synthesis conditions were determined as 10 mM of AgNO3 concentration, 0.3 of VExt/VAg, 150 watts of microwave power, and 35 seconds. The optimized silver nanoparticles were characterized using FTIR (Fourier Infrared) spectroscopy, UV-VIS (Ultraviolent visible) spectrophotometry, and DLS (Dynamic Light Scattering). In addition, the antibacterial activity of the optimized silver nanoparticles was tested against Staphylococcus aureus (S. aureus), Klebsiella pneumonia (K. pneumoniae), Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa), and Enterococcus faecalis (E. faecalis) strains. It was observed that synthesized silver nanoparticles had higher antibacterial activity compared to propolis extract.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2022 |
Submission Date | May 31, 2021 |
Acceptance Date | October 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149