Bağcılığının önemli sorunlarından biri Plasmopara viticola tarafından neden olunan mildiyö hastalığıdır. Bu çalışmanın amacı bazı üzüm çeşitlerinin doğal enfeksiyon koşullarında mildiyö hastalığına karşı reaksiyonlarını tespit etmektir. Bu amaçla Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü bağ alanlarında 2016 ve 2017 yıllarında mildiyö hastalığı şiddeti (%) dikkate alınarak 21 üzüm çeşidi değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, çeşitlerin hastalık şiddetinin yıllara göre değişkenlik gösterdiği ve çeşitler arasında önemli derecede farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Ancak değerlendirmelerin yapıldığı yıllarda çiçeklenme döneminde yeterli yağışların olmaması nedeniyle çok sayıda çeşitte hastalık şiddeti yüksek olmamıştır. 2016 ve 2017 yıllarında en yüksek hastalık şiddetleri sırasıyla %14 ve %10.25 ile 'Cabernet Sauvignon'’da görülmüştür. 'Isabella' ise en düşük hastalık şiddetini sergilemiş, söz konusu yıllarda hastalık şiddetleri sırasıyla %0 ve %0.50 olmuştur. Bu çeşidi 2016 ve 2017 yıllarında sırasıyla %0.75 ve %0.25’lik hastalık şiddetleri ile 'Semillon', %1.25 ve %1.00’lik hastalık şiddetleri ile 'Yapıncak', %0.75 ve %1.50’lik hastalık şiddetleri ile 'Reçel Üzümü' izlemiştir. Çeşitlerin tane rengi, olgunlaşma dönemi ve yaprak tüylülük durumu gibi bazı ampelografik özellikleri ile mildiyö hastalığı şiddeti arasında bir ilişki olmadığı görülmüştür. Bu çalışma 17 üzüm çeşidinin ('Sultani Çekirdeksiz', 'Çavuş', 'Müşküle', 'Barış', 'Yalova İncisi', 'Bozbey', 'Cardinal', 'Reçel Üzümü', 'Tekirdağ Çekirdeksizi', 'Güzgülü', 'Yapıncak', 'Chardonnay', 'Semillion', 'Gamay', 'Kalecik Karası', 'Papaz Karası' ve 'Cinsaut') doğal enfeksiyon koşullarında mildiyö hastalığına karşı duyarlılıkları yönünden ilk bulguları içermektedir.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
TAGEM-BS-15/08-04/02-15
Bu çalışmayı TAGEM-BS-15/08-04/02-15 nolu proje kapsamında destekleyen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.
Downy mildew disease caused by Plasmopara viticola is one of the most important problems of viticulture. The aim of this study was to determine the reactions of some grape cultivars against downy mildew disease under natural infection conditions. This was done through evaluating 21 grape cultivars based on the severity of downy mildew disease (%) in vineyard of Tekirdağ Viticulture Research Institute through the years of 2016 and 2017. It was determined that the disease severity of the cultivars was varied between the years and there were significant differences among the cultivars. However, the disease severities of the cultivars were not high due to the lack of sufficient rainfall during the flowering period in the evaluation years. The highest disease severities of 14.00% and 10.25% in 2016 and 2017, respectively, were observed in 'Cabernet Sauvignon'. 'Isabella' exhibited the lowest disease severity; the disease severities in this cultivar were 0% and 0.50%, respectively, for two consecutive years. 'Semillion' with the disease severities of 0.75% and 0.25%, 'Yapıncak' with 1.25% and 1.00%, and 'Reçel Üzümü' with 0.25% and 2.50% in 2016 and 2017, respectively, followed 'Isabella'. There was no relationship between disease severity and some ampelographic characteristics such as fruit ripening time, berry color and leaf hairiness. This study includes the first data for susceptibility of 17 grapevine cultivars ('Sultani Çekirdeksiz', 'Çavuş', 'Müşküle', 'Barış', 'Yalova İncisi', 'Bozbey', 'Cardinal', 'Reçel Üzümü', 'Tekirdağ Çekirdeksizi', 'Güzgülü', 'Yapıncak', 'Chardonnay', 'Semillion', 'Gamay', 'Kalecik Karası', 'Papaz Karası' and 'Cinsaut') to downy mildew disease under natural infection conditions.
TAGEM-BS-15/08-04/02-15
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | TAGEM-BS-15/08-04/02-15 |
Publication Date | December 30, 2022 |
Submission Date | April 7, 2021 |
Acceptance Date | October 2, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 6 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149