In many studies, an increase in fruit and vegetable consumption has been shown to reduce the death rate from age-related diseases such as coronary heart disease and cancer. For this reason, given the potential health benefits of natural antioxidants from plants, investigations on them have increased. Italian bugloss (Anchusa azurea Mill.), in some regions of Turkey is a plant consumed as a vegetable and used in traditional medicine therefore it is important to evaluate the biological activity. In this study, the antioxidant properties of Italian bugloss (Anchusa azurea Mill.) were investigated. The antioxidant capacity of water-based lyophilized extract obtained from air parts was evaluated with ferric ions (Fe3+) reducing, CUPRAC, FRAP, DPPH• and ABTS•+ scavenging antioxidant methods. In addition, total phenol and flavonoid contents were determined. This investigation could be a basis for further phytochemical investigations of Italian bugloss (Anchusa azurea Mill.).
Anchusa azurea Antioxidant Activity Reducing power Radical scavenging Total phenolic content
Birçok çalışmada meyve ve sebze tüketimindeki artışın koroner kalp hastalığı ve kanser gibi yaşa bağlı hastalıklardan ölüm oranını azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle, bitkilerden elde edilen doğal antioksidanların potansiyel sağlık yararları göz önüne alındığında, bunlarla ilgili araştırmalar artmıştır. İtalyan bugloss (Anchusa azurea Mill.), Türkiye’nin bazı bölgelerinde sebze olarak tüketilen ve geleneksel tıpta kullanılan bir bitkidir, bu nedenle biyolojik aktivitesini değerlendirmek önem taşımaktadır. Bu çalışmada, İtalyan bugloss’un antioksidan özellikleri araştırılmıştır. Toprak üstü kısımlarından elde edilen liyofilize su ekstresinin antioksidan kapasitesi demir iyonlarını (Fe3+) indirgeyici, CUPRAC, FRAP, DPPH• ve ABTS•+ süpürücü antioksidan yöntemleri ile değerlendirildi. Ayrıca toplam fenol ve flavonoid içerikleri de belirlendi. Bu araştırma, İtalyan bugloss’un (Anchusa azurea Mill.) daha ileri fitokimyasal incelemeleri için bir temel oluşturabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2022 |
Submission Date | April 23, 2021 |
Acceptance Date | March 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 6 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149