Bu çalışmada, Akdeniz Bölgesi'nde ana ürün olarak yetiştirilen yerfıstığı çeşitlerinin (Arachis hypogea L.) bazı agronomik ve kalite özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve 2 yıl (2018 ve 2019) süreyle yürütülmüştür. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesi için temel bileşen analizi (TBA) kullanılmıştır. Runner (Georgia Green), Spanish (Florispan) ve Virginia pazar tiplerine (Sultan, Brantley, BATEM-Cihangir, BATEM-5025, Arıoğlu-2003, Halisbey, NC-7, Flower-22, Wilson, NC-V-11, Com, Osmaniye-2005, Gazipaşa) ait yerfıstığı çeşitleri bitki materyali olarak kullanılmıştır. Yapılan TBA sonucunda, iki yıllık ortalamalara göre PC1, PC2 ve PC3 bileşenleri toplam varyasyonun yaklaşık %80'ini açıklamıştır. Sonuç olarak, Georgia Green çeşidi hem iç oranı (%73.96) hem de meyve verimiyle (497.24 kg da-1) ön plana çıkarken, birinci kalite meyve sayısı oranı (%80.28) ve protein içeriği (%28.76) açısından ise Arıoğlu-2003 çeşidi ön plana çıkmıştır.
The aim of this study was to compare of agronomic and quality parameters of peanut varieties (Arachis hypogea L.) grown as main crop in Mediterranean Region of Türkiye. Principal component analysis (PCA) was used for evaluating the results of varieties. Field experiments were conducted over during the main crop seasons of the years 2018 and 2019. The experiment was designed as randomized complete block design (RCBD) with three replications. Runner (Georgia Green), Spanish (Florispan) and Virginia market types (Sultan, Brantley, BATEM-Cihangir, BATEM-5025, Arioglu-2003, Halisbey, NC-7, Flower-22, Wilson, NC-V-11, Com, Osmaniye-2005, Gazipasa) peanut varieties were used as plant materials. According to PCA two-year average, PC1, PC2 and PC3 explained about 80% in joined years. Georgia Green could be recommended to achieve high efficiency shelling percentage (73.96%) and pod yield (497.24 kg da-1), and Arioglu-2003 could be the optimum selection on the first quality pod ratio (80.28%) and protein content (28.76%).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | April 10, 2023 |
Publication Date | June 30, 2023 |
Submission Date | December 3, 2021 |
Acceptance Date | September 22, 2022 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 26 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149