The objectives of this research were to determine the variations in the amount and chemical composition of the herbage essential oil according to different harvesting periods, and the amount and composition of the dry capsule essential oil in Hypericum heterophyllum. The samples of herbage in four different growth stages as before flowering, beginning flowering, 50% of flowering, and full flowering and dry capsule in full maturity stage were taken from plants in a natural environment. The highest essential oil rate (0.09%) in the aerial parts was recorded before the flowering stage. Also, germacrene-D, δ-cadinene, spathulenol, and α-guaiene in herbage and germacrene-D, caryophyllene oxide, and α-guaiene in the dry capsule were determined as main components. The essential oil content and the components showed variations depending on the developmental stages of the plant and the part used.
Bu araştırmanın amacı, farklı hasat dönemlerine göre herba uçucu yağının miktar ve kompozisyonundaki değişimi ve Hypericum heterophyllum'da kuru kapsül uçucu yağının miktar ve kompozisyonunu belirlemektir. Bitkilerden çiçeklenme öncesi, çiçeklenme başlangıcı, %50 çiçeklenme ve tam çiçeklenme dönemi olmak üzere dört farklı büyüme dönemindeki herba, tam olgunluk döneminde ise kuru kapsül doğal ortamdaki bitkilerden toplanmıştır. Toprak üstü kısımlarda en yüksek uçucu yağ oranı (%0.09) çiçeklenme öncesi dönemde kaydedilmiştir. Ayrıca herbada germakren-D, δ-kadinen, spathulenol ve α-guaien, kuru kapsülde germakren-D, karyofillen oksit ve α-guaien ana bileşenler olarak belirlenmiştir. Uçucu yağ içeriği ve bileşenleri bitkinin gelişim evrelerine ve kullanılan kısma bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | May 15, 2023 |
Publication Date | August 31, 2023 |
Submission Date | March 8, 2022 |
Acceptance Date | December 12, 2022 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 26 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149