Keratinase is an important enzyme used for degradation of the keratinous wastes, especially slaughterhouse and poultry-derived wastes, that cause environmental pollution. In the current study, optimum conditions for keratinase production by Micrococcus luteus Y23-18 strain were investigated using Taguchi DOE L9 orthogonal array. For this purpose, the selected environmental factors were initial pH, incubation temperature and time. The optimal conditions were obtained as pH 9.5, temperature 30˚C and 3 days. The obtained results showed that keratinase activity was enhanced approximately 2.3-folds (34.95 U mL-1) when compared with the unoptimized conditions (15.33 U mL-1). As a result, M. luteus Y23-18 is an effective keratinase producer microorganism and Taguchi design of experiment is a useful tool for optimization.
Keratinaz, keratinöz atıkların, özellikle çevresel kirliliğe yol açan mezbaha ve kümes hayvancılığı kökenli atıkların parçalanmasında kullanılan önemli bir enzimdir. Mevcut çalışmada, Micrococcus luteus Y23-18 suşu tarafından keratinaz enziminin üretiminin Taguchi DOE L9 ortogonal dizisi kullanılarak optimizasyonu araştırılmıştır. Bu amaçla seçilen çevresel faktörler, başlangıç pH değeri, inkübasyon sıcaklığı ve zamandır. Optimal şartlar 9.5 pH değeri, 30˚C sıcaklık ve 3 gün olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar keratinaz aktivitesinin, optimize edilmeyen durumla (15.33 U mL-1) karşılaştırıldığında yaklaşık olarak 2.3 kat (34.95 U mL-1) arttığını göstermiştir. Sonuç olarak, M. luteus Y23-18 etkili bir keratinaz üretici mikroorganizmadır ve Taguchi deney dizaynı optimizasyon için kullanışlı bir araçtır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | May 27, 2023 |
Publication Date | October 31, 2023 |
Submission Date | June 8, 2022 |
Acceptance Date | November 13, 2022 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 26 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149