Microgreens, which have only become popular during the last decades, are rich in phytochemicals, including phenolic compounds, which act as antioxidants. The study aimed to examine the effects of two different harvest times (cotyledon [embryonic leaves] and 1.5-true leaf stage) of five microgreens on the bioactive compounds in terms of antioxidant capacity and total phenolics. The total phenolic components ranged from 60.9 to 2153.2 mg GAE g-1 in cotyledon leaves, whereas the value varied from 96.2 to 2113.9 mg GAE g-1 in the true leaves of microgreens. Increases in the phenolic content of the first true leaves in dill and chia were detected as 57.8% and 29.6% compared to the cotyledon leaf. Among the cotyledon microgreens, the maximum phenolic content was detected in the garden cress. The antioxidant capacity of the cotyledon and true leaf stages ranged between 485.4±2.3-1985.67±24.9 µg g-1 and 508.87±5.3-2393.56±12.6 µg g-1, respectively. The maximum antioxidant capacity was detected in radish, followed by garden cress. The biggest variation between the cotyledon and first true leaves in the study was observed for red beetroot. This study revealed the alteration in the phenolic content and antioxidant activity of five cultivars based on growth stages of cotyledonary and true leaves in microgreen form.
Son yıllarda popüler hale gelen mikroyeşillikler, antioksidan rolü oynayan fenolik bileşikler de dahil olmak üzere fitokimyasallar açısından zengin besinlerdir. Çalışmanın amacı, beş mikroyeşilliğe uygulanan iki farklı hasat zamanının (kotiledon [embriyonik yapraklar] ve 1.5-gerçek yaprak aşaması) biyoaktif bileşikler üzerindeki etkilerini fenolik içerik ve antioksidan aktivite açısından incelemektir. Toplam fenolik içerik kotiledon yapraklarında 60.9 ile 2153.2 mg GAE g-1 arasında değişirken mikroyeşilliklerin gerçek yapraklarında bu değer 96.2 ile 2113.9 mg GAE g-1 arasında değişmiştir. Dereotu ve chia bitkilerinde ilk gerçek yaprakların fenolik içeriklerindeki artışlar kotiledon yapraktakine kıyasla %57.8 ve %29.6 olarak tespit edilmiştir. Kotiledon mikroyeşillikler arasında en fazla fenolik içerik bahçe teresinde tespit edilmiştir. Kotiledon ve gerçek yaprak dönemlerinin antioksidan kapasiteleri sırasıyla 485.4±2.3-1985.67±24.9 µg g-1 ve 508.87±5.3-2393.56±12.6 µg g-1 arasında değişmiştir. En yüksek antioksidan kapasite, turp ve ardından terede tespit edilmiştir. Çalışmada kotiledon ile ilk gerçek yapraklar arasındaki en büyük farklılık kırmızı pancarda gözlemlenmiştir. Bu çalışma, kotiledon ve gerçek yaprağın büyüme aşamalarına dayalı olarak beş mikroyeşillik çeşidinin fenolik içeriği ve antioksidan aktivitesindeki değişimi açıkça ortaya koymuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | January 21, 2024 |
Publication Date | April 1, 2024 |
Submission Date | December 8, 2022 |
Acceptance Date | September 27, 2023 |
Published in Issue | Year 2024Volume: 27 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149