Pistacia terebinthus, alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. P. terebinthus meyvesinden elde edilen etanol meyve ekstresinin gıda kaynaklı ve klinik test mikroorganizmaları üzerindeki inhibitör aktivitesi, ekstrenin gıda ve ilaç endüstrilerinde doğal bir antimikrobiyal kaynağı olarak potansiyel kullanımını belirlemek için tespit edilmiştir. Etanol ekstresinin, balık orijinli patojen bakteriler üzerindeki antibakteriyel aktivitesi, yem endüstrisinde kullanım potansiyeli için belirlenmiştir. Ayrıca ekstrenin probiyotik bakterilerle birlikte ilaç ve gıda endüstrilerinde kullanım potansiyelini ortaya çıkarmak için ekstrenin anne sütü kaynaklı probiyotik bakteriler üzerindeki aktivitesi test edilmiştir. Antimikrobiyal aktivite, disk difüzyonunun yanı sıra mikro seyreltme ve makro seyreltme deneyleri yapılarak belirlenmiştir. Gıda kaynaklı ve klinik test mikroorganizmaları arasında en yüksek inhibisyon zon çapı (22,39±1,92 mm) Listeria monocytogenes üzerinde tespit edilmiştir. Balık patojenleri üzerinde en yüksek antibakteriyel aktivite Vibrio anguillarum A4'e karşı 17,67±0 mm olarak kaydedilmiştir. P. terebinthus meyve ekstresinin bazı test mikroorganizmalarına karşı Amikasin ve Gentamisin antibiyotiklerinden daha yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Candida glabrata üzerindeki antifungal aktivite, canlı hücre sayımı ile de araştırılmıştır. 20 mg mL-1'lik konsantrasyonda, 24 saat sonra hiçbir canlı hücre belirlenmemiştir. Ekstre, test edilen tüm LAB'leri düşük MİK ve MBK değerleri ile inhibe etmiştir. Ekstre ve ekstre+krem karışımının 10 mL konsantrasyonundaki güneş koruma faktörü (GKF) 9,36 ve 7,51 olarak kaydedilmiştir. Çalışmanın sonuçları, P. terebinthus meyve etanol ekstresinin yem, gıda, ilaç ve kozmetik endüstrileri gibi çeşitli endüstrilerde doğal katkı maddesi olarak alternatif olabileceğini göstermiştir.
2019/022
Pistacia terebinthus has been used extensively in alternative medicine. The inhibitory activity of ethanol fruit extract from P. terebinthus fruit on food-borne and clinical test microorganisms was obtained to determine the potential use of the extract for food and pharmaceutical industries as a natural antimicrobial source. The antibacterial activity of the ethanol extract on fish-originated pathogen bacteria was also determined for its potential use in the feed industry. In addition, the effect of the extract on the probiotic bacteria originating from breast milk was tested to obtain the potential use of the extract together with probiotic bacteria for the pharmaceutical and food industries. Antimicrobial activity was obtained by performing micro-dilution and macro-dilution assays as well as disc diffusion. Among the food-borne and clinical test microorganisms, the highest inhibition zone diameter (22.39±1.92 mm) was detected on Listeria monocytogenes. The highest antibacterial activity on the fish pathogens was recorded as 17.67±0 mm against Vibrio anguillarum A4. It was determined that P. terebinthus fruit extract had higher antimicrobial activity against some test microorganisms than Amikacin and Gentamicin antibiotics. Antifungal activity on Candida glabrata was also investigated by counting viable cells. At a concentration of 20 mg mL-1, no viable cells were determined after 24 hours. The extract inhibited all the tested LAB, however, with low MIC and MBC values. The sun protection factor (SPF) of the extract and the extract+cream mixture at 10 mL concentration was recorded as 9.36 and 7.51. The results of the study indicated that P. terebinthus fruit ethanol extract can be an alternative as a natural additive in various industries such as feed, food, pharmaceutical, and cosmetic industries.
Aksaray University
2019/022
This work was supported by Research Fund of the Aksaray University (Project number 2019/022). The author thanks to Gulden KOC for her helping in the study.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 2019/022 |
Early Pub Date | April 23, 2024 |
Publication Date | August 15, 2024 |
Submission Date | April 19, 2023 |
Acceptance Date | December 19, 2023 |
Published in Issue | Year 2024Volume: 27 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149