Investigate the effects of water stress on grape berry heterogeneity and composition in Cabernet-Sauvignon (Vitis vinifera L.) grapes under different farming practices (organic and conventional) based on soil structure and provide valuable information for the wine industry regarding quality. The research was conducted in two vineyards, one certified organic and the other following conventional practices. The experiment, designed with Split-Plot Experimental Design based on stress levels, was divided into two main plots, Organic and Conventional, and each of these plots was further divided into two subplots. The predawn leaf water potential results categorized the vines into two groups: those with values lower than -8 MPa and those above -8 MPa, which were labeled as Dryland-shallow soil and Baseland-deep soil, respectively, based on the location and soil type. During the harvest, grape clusters were collected and classified into three groups based on berry diameter (10mm-12mm, 12mm-14mm, 14mm-16mm). The results indicated that the 10mm-12mm berry size group generally exhibited the desired characteristics across all evaluated criteria. The total anthocyanin and total tannin content were higher in the 10mm-12mm berries from vines experiencing moderate stress (Stress 1), regardless of location. Additionally, the Dryland-shallow soil condition showed higher tannin content. On the other hand, grapes from high-stress vines displayed lower antioxidant values. The total polyphenol index content was higher in the organic vineyard. Based on the findings, it was suggested that to obtain high phytochemical compounds from Cabernet-Sauvignon grapes in the Tekirdağ region, cultivation should be carried out under Dryland-shallow soil conditions, where the predawn leaf water potential can drop as low as -0.8 MPa during the period between veraison and harvest. Moreover, berries between 10 mm and 12 mm might suit for this purpose.
The authors express their gratitude to ŞatoNuzun Vineyard and Winery Llc. and Umurbey Vineyards Llc. for allowing us to conduct our research in their vineyards.
Cabernet-Sauvignon (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde farklı tarım uygulamalarındaki (organik ve konvansiyonel) toprak yapısına bağlı olarak su stresinin tane heterojenitesi ve bileşimi üzerine etkilerini araştırmak ve şarap sektörüne ham madde kalitesi konusunda öncü bilgi sağlamaktır. Araştırma organik tarım sertifikalı ve konvansiyonel bağcılık yapılan iki bağda yürütülmüştür. Stres düzeylerine göre Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre kurulmuş olan deneme, Organik ve Konvansiyonel olarak iki ana ve ikişer alt parsele ayrılmıştır. Ölçülen şafak öncesi yaprak su potansiyeli sonuçlarına göre -8 MPa’dan düşük olan ve -8 MPa’dan büyük olan omcalar, arazi ve toprak tipine göre Kıraç arazi-yüzlek toprak ve Taban arazi-derin toprak olarak gruplandırılmıştır. Hasat yapılan salkımlardaki taneler çaplarına göre 3 ayrı grupta toplanmıştır (10mm-12mm, 12mm-14mm, 14mm-16mm). Deneme sonucunda 10mm-12mm tane boyut grubunun genel olarak incelenen tüm kriterlerde istenilen özellikleri taşıdığı belirlenmiştir. Toplam antosiyanin miktarı ve toplam tanen miktarı konumdan bağımsız olarak orta stresteki (Stres 1) omcalarda 10mm-12mm arasındaki tanelerde yüksek değerler elde edilmiştir. Kıraç arazi-yüzlek toprakta tanen miktarı daha fazla bulunmuştur. Yüksek stresteki omcalardan düşük antioksidan değerleri kaydedilmiştir. TPI miktarı organik bağda daha yüksek bulunmuştur. Tekirdağ ilinde Cabernet-Sauvignon üzüm çeşidinden yüksek fitokimyasal bileşenler elde edilmesi için ben düşme-olgunluk arası dönemde şafak öncesi yaprak su potansiyelinin -0,8 MPa’a kadar düşebildiği Kıraç arazi-yüzlek toprak koşullarında yetiştiricilik yapılması ve 10mm-12mm arasında çapa sahip tanelerin kullanılmasının uygun olabileceği düşünülmüştür.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Oenology and Viticulture |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | July 2, 2024 |
Publication Date | September 17, 2024 |
Submission Date | July 28, 2023 |
Acceptance Date | February 4, 2024 |
Published in Issue | Year 2024Volume: 27 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149