The investigation of two sour cherry genotypes such as the SC genotype, a small-fruited wild sour cherry, and the LC genotype, a large-fruited cultivated sour cherry, for antimicrobial, mutagen, antimutagen, and antioxidant activities, and bioactive compounds was aimed. Total phenolic, flavonoid, and ascorbic acid contents, antioxidant activity (DPPH, ABTS, FRAP), phenolic, sorbic, benzoic acids, sugar contents, and antibacterial activities (agar well diffusion, MIC, MBC, and MTC) were studied. Additionally, Salmonella typhimurium revision tests were made. The SC genotype had higher values for total phenolic, flavonoid, and ascorbic acid contents than the LC genotype. Similarly, antioxidant activity was found to be higher in the SC genotype. The dominant phenolic acids in both sour cherry genotypes were succinic acid and rutin trihydrate among the phenolic acid contents. While benzoic acid, sorbic acid, and sucrose could not be detected in both genotypes, glucose and fructose contents were higher in the LC genotype. Bacillus spizizenii ATCC 6633 was the most sensitive bacteria to both sour cherry extracts, and a weaker antibacterial activity was observed in the other test bacteria. In addition, no mutagenic and antimutagenic activities were found in both sour cherry genotypes. The SC genotype, a wild sour cherry, contains more bioactive components and exhibits higher antioxidant activity than the LC genotype, a cultivated variety. Consequently, because of its contents and biological activities, sour cherry has the potential to play a supportive role in human health.
Phenolic acid Minimum inhibition concentration Minimum bactericidal concentration Mutagen/antimutagen Antioxidant
Ardahan University Coordinatorship of Scientific Research Project
2017/001
Bu çalışmada küçük meyveli yabani bir vişne olan SC genotipi ve büyük meyveli bir kültür vişnesi olan LC genotipi olmak üzere iki vişne genotipinin antimikrobiyal, mutajen, antimutajen ve antioksidan aktivite ve biyoaktif bileşenler yönünden araştırılması amaçlanmıştır. Vişne genotipleri toplam fenolik, flavonoid ve askorbik asit içerikleri, antioksidan aktivite (DPPH, ABTS ve FRAP), fenolik asit, sorbik asit, benzoik asit, şeker içerikleri ve antibakteriyel aktiviteler (agar kuyu difüzyon, MIC, MBC ve MTC) yönünden incelenmiştir. Ayrıca, Salmonella typhimurium revizyon testleri yapılmıştır. Sonuçlara göre SC genotipinin toplam fenolik, toplam flavonoid ve askorbik asit içerikleri açısından LC genotipine göre daha yüksek değerlere sahip olduğu görülmüştür. Benzer şekilde SC genotipinde antioksidan aktivitenin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Her iki vişne genotipinde baskın fenolik asitlerin süksinik asit ve rutin trihidrat olduğu belirlenmiştir. Benzoik asit, sorbik asit ve sakkaroz her iki genotipte de tespit edilememişken; LC genotipinde glikoz ve fruktoz içerikleri daha yüksek bulunmuştur. Bacillus spizizenii ATCC 6633’nin her iki vişne ekstraktına karşı en duyarlı bakteri olduğu tespit edilmiş ve diğer test bakterilerinde daha zayıf bir antibakteriyel aktivite gözlenmiştir. Ayrıca her iki vişne genotipinde de mutajenik ve antimutajenik aktiviteye rastlanmamıştır. Yabani vişne olan SC genotipinin, kültüre alınan bir çeşit olan LC genotipine göre daha yüksek miktarda biyoaktif bileşen içerdiği ve daha yüksek antioksidan aktivite gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak vişne, sahip olduğu içerik ve biyolojik aktiviteleri nedeniyle insan sağlığını destekleyici rol oynayabilecek potansiyele sahiptir.
Fenolik asit Mutajen/antimutajen Antioksidan Minimum inhibisyon konsantrasyonu Minimum bakterisidal konsantrasyon
Ardahan Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
2017/001
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Microbiology (Other), Food Properties |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 2017/001 |
Early Pub Date | July 2, 2024 |
Publication Date | September 17, 2024 |
Submission Date | September 20, 2023 |
Acceptance Date | February 8, 2024 |
Published in Issue | Year 2024Volume: 27 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149