Research Article
BibTex RIS Cite

Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerin Özellikleri: Kahramanmaraş İli Örneği

Year 2024, Volume: 27 Issue: 5, 1183 - 1193
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1415377

Abstract

Bu çalışmanın amacı kahramanmaraş ilinde faaliyet gösteren yumurta tavukçuluğu işletmelerinin özelliklerini belirlemektir. Veriler, ilde mevcut bulunan toplam 50 işletmenin tamamından anket yoluyla elde edilmiştir. Bu işletmelerin 6’sı kafes sistemli, 44’ü ise serbest gezinmeli aile işletmeleri şeklindedir. Kafes sistemli işletmelerde; işletmecilerin deneyim sürelerinin 12.67 yıl, eğitim düzeylerinin %33.3 ilköğretim, %16.7 lise, %50 üniversite mezunu, kümes sayısının 4.33 adet, yem tüketim ortalamasının 122.50 g gün-tavuk-1, ortam sıcaklığının 24.67 °C, ortam neminin %60.33, aydınlatma süresinin 18 saat olduğu, işletmelerin %16.7’sinde çadır veya betonarme, %83.3’ünde panel yapı malzemesi kullanıldığı belirlenmiştir. Serbest gezinmeli aile işletmelerinde ise; işletmecilerin deneyim sürelerinin 5.09 yıl, eğitim düzeylerinin %40.9 ilköğretim, %40.9 lise, %18.2 üniversite mezunu, kümes sayısının 1.07 adet, yem tüketim ortalamasının 121.59 g gün-tavuk-1, ortam sıcaklığının 25.23 °C, ortam neminin %57.73, aydınlatma süresinin 14.68 saat olduğu, işletmelerin %72.7’sinde çadır veya betonarme, %27.3’ünde panel yapı malzemesi kullanıldığı belirlenmiştir. İlde yumurta tavukçuluğu işletmelerinin büyük çoğunluğunu serbest gezinmeli aile işletmeleri oluşturmaktadır. Kümes kurulumu, hayvanların sevk ve idaresi konularında mühendislik hizmetlerinin alınarak işletmelerin yapılandırılması ve yönetilmesi gerekmektedir. Kahramanmaraş’ta tarıma elverişsiz alanlarda kurulu olan serbest gezinmeli aile işletmelerinin yoğunlukta olduğu, bu ve Türkiye’deki buna benzer diğer işletmelerin devlet tarafından sağlanan hibe programları (işletme kurulumu ve ekipman) kapsamında desteklenmesi durumunda, doğal üretimin devamlılığı sağlanabilecek, tarıma elverişsiz araziler değerlendirilebilecek, kırsal kesimde yaşayan nüfusun kalkınmasına katkı sağlanabilecek, böylece kırsaldan kente yapılan göçün bir kesimi de önlenebilecektir.

References

  • Akıncı, Z., Bayram, İ., & Özdemir, Ş. (2001a). Afyon İli Yumurta Tavukçuluğu II- İşletme Büyüklüğü ve Üretim Faktörleri. YYÜ. Vet. Fak. Derg. 12(1-2), 82-88.
  • Akıncı, Z., Bayram, İ., & Özdemir, Ş. (2001b). Afyon İli Yumurta Tavukçuluğu I- İşletme Büyüklüğü ve Yapısal Özellikleri. YYÜ. Vet. Fak. Derg. 12(1-2), 76-81.
  • Akkaya, C.A., & İşgüzar, E. (2006). Isparta İli Merkez İlçesindeki Tavukçuluk İşletmelerinin Yapısal ve Donanımsal Yönden İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(2), 188-192.
  • Aydın, F., & Çelen, M. (2017). GAP bölgesi yumurta tavukçuluğu işletmelerinin demografik ve sosyo-ekonomik yapısı. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7(2/2), 107-117.
  • Baş, T. (2008). Anket. Anket Nasıl Hazırlanır? Nasıl Uygulanır? Nasıl Değerlendirilir? (5. Baskı). Seçkin Yayıncılık, Ankara, 255 sy.
  • Cönk, E. (2006). Afyonkarahisar İli Merkez Ilçe Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve İşletmelerde Karşılaşılan Sorunlar. [Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni ve Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı].
  • Çiçekgil, Z., & Yazıcı, E. (2016). Türkiye’de Tavuk Yumurtası Mevcut Durumu ve Üretim Öngörüsü. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 2(2), 26-34.
  • Çimrin, T., Parlakay, O., Çopur Akpınar, G., Tapkı, N., & Yıldırım, H. (2019). Yumurta Tavukçuluğu İşletmeleri: Hatay İli Örneği. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 22(5), 787-793.
  • Diker, F. (2015). Yumurta Üretim ve Pazarlamasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri (Çorum Ölçeğinde Bir Araştırma). [Yüksek Lisans Tezi. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı].
  • Doğan, N. (2017). Konya İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerin Teknik ve Ekonomik Analizi. [Doktora Tezi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı].
  • Frans, S., Stroebel, A., & Mayo, M. (2010). The Role of Livestock in Developing Communities: Enhancing Multifunctionality. Co-published by The Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation (CTA), ISBN: 978-0-86886- 7984, South Africa.
  • Gülaç, Z.N. (2023). Durum ve Tahmin Kümes Hayvancılığı. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE). TEPGE Yayın No: 381, ISBN: 978-625-8451-66-5. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çankaya, Ankara.
  • Harchaoui, S., Blazy, V., Péchenart, E., & Wilfart, A. (2023). Challenges and opportunities for improving circularity in the poultry meat and egg sector: The case of France. Resour Conserv Recy. 193, 106963.
  • Kaya, S.B, & Güçlü, B.K. (2023). Yumurta tavuğu karma yemlerine ilave edilen karahindiba ekstresinin performans ve yumurta kalitesine etkisi. Erciyes Univ Vet Fak Derg. 20(3), 178-185.
  • Kayıkçıoğlu, M., & Soydan, İ. (2009). Yumurta Tüketimi ve Kardiyovasküler Sağlık. Türk Kardiyol Dernek Araştırmaları, 3, 353-357.
  • Kocaman, İ. (2010). Karaman İli Merkez İlçedeki Yumurta Tavuğu Kümeslerinin Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi ve Geliştirilebilme Olanaklarının Araştırılması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 179-186.
  • Köse, B., & Durmuş, İ. (2014). Ordu İlindeki Tavukçuluk İşletmelerinin genel yapısı, Sorunları ve çözüm Önerileri. Akademik Ziraat Dergisi, 3(2), 89-94.
  • Kurtaslan, T., & Çiçek, A. (2001). Çorum İlinde Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerinin Ekonomik Yapısı ve Yumurta Üretiminin Ekonomik Analizi. Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18, 39-49.
  • Nakip, M. (2006). Pazarlama Araştırmaları Teknikleri ve (SPSS Destekli) Uygulamalar (Genişletilmiş 2.Basım). Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Nkukwana, T.T. (2018). Global poultry production: Current impact and future outlook on the South African poultry industry. South African J. Anim. Sci. 48(5), 869–884. https://doi.org/10.4314/sajas. v48i5.7.
  • Noyan, M. (1996). Niğde ve Kayseri İlleri Tavukçuluk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri, Ekonomik Durumları, Sorunları ve Çözüm Yolları. [Yüksek Lisans Tezi. MKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı].
  • Özdamar, K. (2018). Eğitim, Sağlık ve Sosyal Bilimler için SPSS Uygulamalı Temel İstatistik. Nisan Kitabevi, Eskişehir. 224 sy.
  • Rosegrant, M. W., Fernandez M., Sinha, A., Alder, J., Ahammad, H., de Fraiture, C., Eickhout, B., Fonseca, J., Huang, J., Koyama, O., Omezzine, A. M., Pingali, P., Ramirez, R., Ringler, C., Robinson Thomton, P., van Vuuren, D., & Yana-Shapiro, H. (2009). Looking into the future of agriculture and AKST (Agricultural Knowledge Science and Technology). Agriculture at a Crossroads (eds. B.D. McIntyre, H.R. Herren, J. Wakhungu, R. Watson), Island Press, Washington DC. 307-376.
  • Ruiz-Garcia, L., Lunadei, L., Barreiro, P., & Robla, I. (2009). A review of wireless sensor technologies and applications in agriculture and food industry: state of the art and current trends. Sensors, 9(6), 4728–4750. https://doi.org/10.3390/s90604728.
  • Scholten, M.T., De Boer, I.J.M., Gremmen, B., & Lokhorst, C. (2013). Livestock farming with care: towards sustainable production of animal-source food. NJAS: Wageningen J. Life Sci. 66(1), 3–5.
  • Şahin, A., & Yıldırım İ. (2001). Van İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2), 57-66.
  • Tekin, V.N. (2009). SPSS Uygulamalı İstatistik Teknikleri (2. Baskı). Seçkin Yayıncılık, Ankara. 274 sy.
  • Thornton, P., Owiyo, T., Kruska, R., Herrero, M., Kristjanson, P., Notenbaert, A., Bekele, N., & Omolo, A. (2006). Mapping climate vulnerability and poverty in Africa. Nairobi, Kenya: ILRI. http://www.dfid.gov.uk/research/mapping-climate.pdf.
  • Tuğluk, E., & Yalçın C. (2002). Nevşehir İli Kozaklı İlçesinde Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerinin Genel Yapısal Özellikleri ve Karşılaşılan Sorunlar. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 41-46.
  • Wu, D., Di, Cui, D., Zhou , M., & Ying, Y. (2022). Information perception in modern poultry farming: A review. Computers and Electronics in Agricultur, 199, 107-131. https://doi.org/10.1016/ j.compag.2022.107131.
  • Yenilmez, F., & Uruk, E. (2016). Free-Range Sistemi, Avantaj ve Dezavantajları. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5, 315-324.
  • Yitbarek, M.B. (2019). Livestock and livestock product trends by 2050: a review. Int. J. Anim. Res. 4, 30. Yum-Bir Verileri (2021). Yumurta Tavukçuluğu Verileri. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği. https://www.yum-bir.org/UserFiles/File/Veri-2021. pdf (Erişim tarihi: 19.12.2023).

Characteristics of Egg Poultry Enterprises: The Example of Kahramanmaras Province

Year 2024, Volume: 27 Issue: 5, 1183 - 1193
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1415377

Abstract

This study aimed to determine the characteristics of egg poultry enterprises operating in Kahramanmaras province. Data were obtained from all 50 enterprises in the province by way of the questionnaire. Of these, 6 enterprises operate as cage systems, while 44 enterprises operate as free-range family enterprises. In cage system enterprises, it was determined that the average experience of operators was 12.67 years, education levels were 33.3% primary school, 16.7% high school, and 50% university graduates, the average number of coops was 4.33, feed consumption was 122.50 g day-chicken-1, the ambient temperature was 24.67 °C, ambient humidity was 60.33%, and lighting duration was 18 hours, 16.7% of the enterprises used tent or concrete structures, 83.3% used panel building material. In free-range family enterprises, it was determined that the experience of the operators was 5.09 years, education levels were 40.9% primary school, 40.9% high school, and 18.2% university graduates, the average number of coops was 1.07, feed consumption was 121.59 g day-chicken-1, ambient temperature was 25.23 °C, ambient humidity was 57.73% and lighting duration was 14.68 hours, 72.7% of the enterprises used tent or concrete structures and 27.3% used panel building material. Free-range family enterprises constitute the majority of egg poultry enterprises in the province. Enterprises should be structured and managed by obtaining engineering services on coop installation, and the handling and management of animal issues. In Kahramanmaras, there is a high density of free-range family enterprises established in areas unsuitable for agriculture. If these and other similar enterprises in Turkey are supported within the scope of grant programs (enterprise installation and equipment) provided by the government, the continuity of natural production can be ensured, lands unsuitable for agriculture can be utilized, the development of the population living in rural areas can be contributed, and thus, some of the migration from rural to urban areas can be prevented.

References

  • Akıncı, Z., Bayram, İ., & Özdemir, Ş. (2001a). Afyon İli Yumurta Tavukçuluğu II- İşletme Büyüklüğü ve Üretim Faktörleri. YYÜ. Vet. Fak. Derg. 12(1-2), 82-88.
  • Akıncı, Z., Bayram, İ., & Özdemir, Ş. (2001b). Afyon İli Yumurta Tavukçuluğu I- İşletme Büyüklüğü ve Yapısal Özellikleri. YYÜ. Vet. Fak. Derg. 12(1-2), 76-81.
  • Akkaya, C.A., & İşgüzar, E. (2006). Isparta İli Merkez İlçesindeki Tavukçuluk İşletmelerinin Yapısal ve Donanımsal Yönden İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(2), 188-192.
  • Aydın, F., & Çelen, M. (2017). GAP bölgesi yumurta tavukçuluğu işletmelerinin demografik ve sosyo-ekonomik yapısı. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7(2/2), 107-117.
  • Baş, T. (2008). Anket. Anket Nasıl Hazırlanır? Nasıl Uygulanır? Nasıl Değerlendirilir? (5. Baskı). Seçkin Yayıncılık, Ankara, 255 sy.
  • Cönk, E. (2006). Afyonkarahisar İli Merkez Ilçe Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve İşletmelerde Karşılaşılan Sorunlar. [Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni ve Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı].
  • Çiçekgil, Z., & Yazıcı, E. (2016). Türkiye’de Tavuk Yumurtası Mevcut Durumu ve Üretim Öngörüsü. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 2(2), 26-34.
  • Çimrin, T., Parlakay, O., Çopur Akpınar, G., Tapkı, N., & Yıldırım, H. (2019). Yumurta Tavukçuluğu İşletmeleri: Hatay İli Örneği. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 22(5), 787-793.
  • Diker, F. (2015). Yumurta Üretim ve Pazarlamasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri (Çorum Ölçeğinde Bir Araştırma). [Yüksek Lisans Tezi. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı].
  • Doğan, N. (2017). Konya İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerin Teknik ve Ekonomik Analizi. [Doktora Tezi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı].
  • Frans, S., Stroebel, A., & Mayo, M. (2010). The Role of Livestock in Developing Communities: Enhancing Multifunctionality. Co-published by The Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation (CTA), ISBN: 978-0-86886- 7984, South Africa.
  • Gülaç, Z.N. (2023). Durum ve Tahmin Kümes Hayvancılığı. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE). TEPGE Yayın No: 381, ISBN: 978-625-8451-66-5. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çankaya, Ankara.
  • Harchaoui, S., Blazy, V., Péchenart, E., & Wilfart, A. (2023). Challenges and opportunities for improving circularity in the poultry meat and egg sector: The case of France. Resour Conserv Recy. 193, 106963.
  • Kaya, S.B, & Güçlü, B.K. (2023). Yumurta tavuğu karma yemlerine ilave edilen karahindiba ekstresinin performans ve yumurta kalitesine etkisi. Erciyes Univ Vet Fak Derg. 20(3), 178-185.
  • Kayıkçıoğlu, M., & Soydan, İ. (2009). Yumurta Tüketimi ve Kardiyovasküler Sağlık. Türk Kardiyol Dernek Araştırmaları, 3, 353-357.
  • Kocaman, İ. (2010). Karaman İli Merkez İlçedeki Yumurta Tavuğu Kümeslerinin Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi ve Geliştirilebilme Olanaklarının Araştırılması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 179-186.
  • Köse, B., & Durmuş, İ. (2014). Ordu İlindeki Tavukçuluk İşletmelerinin genel yapısı, Sorunları ve çözüm Önerileri. Akademik Ziraat Dergisi, 3(2), 89-94.
  • Kurtaslan, T., & Çiçek, A. (2001). Çorum İlinde Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerinin Ekonomik Yapısı ve Yumurta Üretiminin Ekonomik Analizi. Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18, 39-49.
  • Nakip, M. (2006). Pazarlama Araştırmaları Teknikleri ve (SPSS Destekli) Uygulamalar (Genişletilmiş 2.Basım). Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Nkukwana, T.T. (2018). Global poultry production: Current impact and future outlook on the South African poultry industry. South African J. Anim. Sci. 48(5), 869–884. https://doi.org/10.4314/sajas. v48i5.7.
  • Noyan, M. (1996). Niğde ve Kayseri İlleri Tavukçuluk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri, Ekonomik Durumları, Sorunları ve Çözüm Yolları. [Yüksek Lisans Tezi. MKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı].
  • Özdamar, K. (2018). Eğitim, Sağlık ve Sosyal Bilimler için SPSS Uygulamalı Temel İstatistik. Nisan Kitabevi, Eskişehir. 224 sy.
  • Rosegrant, M. W., Fernandez M., Sinha, A., Alder, J., Ahammad, H., de Fraiture, C., Eickhout, B., Fonseca, J., Huang, J., Koyama, O., Omezzine, A. M., Pingali, P., Ramirez, R., Ringler, C., Robinson Thomton, P., van Vuuren, D., & Yana-Shapiro, H. (2009). Looking into the future of agriculture and AKST (Agricultural Knowledge Science and Technology). Agriculture at a Crossroads (eds. B.D. McIntyre, H.R. Herren, J. Wakhungu, R. Watson), Island Press, Washington DC. 307-376.
  • Ruiz-Garcia, L., Lunadei, L., Barreiro, P., & Robla, I. (2009). A review of wireless sensor technologies and applications in agriculture and food industry: state of the art and current trends. Sensors, 9(6), 4728–4750. https://doi.org/10.3390/s90604728.
  • Scholten, M.T., De Boer, I.J.M., Gremmen, B., & Lokhorst, C. (2013). Livestock farming with care: towards sustainable production of animal-source food. NJAS: Wageningen J. Life Sci. 66(1), 3–5.
  • Şahin, A., & Yıldırım İ. (2001). Van İlinde Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2), 57-66.
  • Tekin, V.N. (2009). SPSS Uygulamalı İstatistik Teknikleri (2. Baskı). Seçkin Yayıncılık, Ankara. 274 sy.
  • Thornton, P., Owiyo, T., Kruska, R., Herrero, M., Kristjanson, P., Notenbaert, A., Bekele, N., & Omolo, A. (2006). Mapping climate vulnerability and poverty in Africa. Nairobi, Kenya: ILRI. http://www.dfid.gov.uk/research/mapping-climate.pdf.
  • Tuğluk, E., & Yalçın C. (2002). Nevşehir İli Kozaklı İlçesinde Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerinin Genel Yapısal Özellikleri ve Karşılaşılan Sorunlar. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 41-46.
  • Wu, D., Di, Cui, D., Zhou , M., & Ying, Y. (2022). Information perception in modern poultry farming: A review. Computers and Electronics in Agricultur, 199, 107-131. https://doi.org/10.1016/ j.compag.2022.107131.
  • Yenilmez, F., & Uruk, E. (2016). Free-Range Sistemi, Avantaj ve Dezavantajları. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5, 315-324.
  • Yitbarek, M.B. (2019). Livestock and livestock product trends by 2050: a review. Int. J. Anim. Res. 4, 30. Yum-Bir Verileri (2021). Yumurta Tavukçuluğu Verileri. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği. https://www.yum-bir.org/UserFiles/File/Veri-2021. pdf (Erişim tarihi: 19.12.2023).
There are 32 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Ahmet Şahin Adanalı 0000-0001-9462-3601

Ali Aybek 0000-0003-3036-8204

Hamza Kuzu 0000-0001-8585-4467

Early Pub Date July 2, 2024
Publication Date
Submission Date January 5, 2024
Acceptance Date March 1, 2024
Published in Issue Year 2024Volume: 27 Issue: 5

Cite

APA Adanalı, A. Ş., Aybek, A., & Kuzu, H. (2024). Yumurta Tavukçuluğu Yapan İşletmelerin Özellikleri: Kahramanmaraş İli Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 27(5), 1183-1193. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1415377


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149